Minsk: Bjelorusija izbjegla ukrajinski revolucionarni scenarij

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei, u razgovoru s ruskim kolegom Sergeyom Lavrovom, izjavio je kako je Bjelorusija izbjegla ukrajinski scenarij „obojane revolucije, organizirane izvana“.

„Sada ćemo trebati odgovoriti kako na unutarnje, tako i na vanjske… izazove“, kazao je Makei i dodao, kako je Bjelorusija „izdržala prvi pritisak“, i da, iako „određena politička suprostavljenost još postoji“, … „njegova razina je znatno niža“.

Podsjećamo: masovni prosvjedi Bjelorusiju su zahvatili nakon provedenih predsjedničkih izbora 9. kolovoza, na kojima je aktualni predsjednik Aleksandar Lukašenko navodno osvojio 80 posto glasova, što ne priznaju tamošnje oporbene snage. Jedna od njihovih predvodnica i bivša kandidatkinja za predsjedničku dužnost na spomenutim izborima – Svetlana Tihanovskaya, nakon izbora napustila je zemlju i sklonila se u litavsku prijestolnicu Viljnus, odakle se povremeno, posredstvom medija i društvenih mreža obraća bjeloruskoj i svjetskoj javnosti, ali i sastaje s pojedinim državnim službenicima Zapadnih zemalja koje se zauzimaju za ponavljanje izbora i ne priznaju predsjednički legitimitet Aleksandra Lukašenka.

Ali, kao se čini, puno dalje od političke protu-Lukašenkove retorike i uvedenih personalnih sankcija protiv bjeloruskih istaknutih državnih i političkih osoba Zapad neće ići, a kako je to činio u vrijeme ukrajinske revolucije 2014. godine. Razloga je više, a jedni od njih svakako su visokorizičnost direktnog miješanja zbog snažno prisutnog ruskog čimbenika, kao i nejedinstva na samom Zapadu, koje je proteklih godina sve više prisutno kada je riječ o određivanju vanjskopolitičkih prioriteta i iznalaženju modaliteta za rješavane ključnih kriznih žarišta i sigurnosnih problema.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like