Moldavija se povlači iz postsovjetske Zajednice neovisnih država

Moldavija bi se trebala povući iz Zajednice neovisnih država (ZND) što je prije moguće, ali zadržati one sporazume ZND-a koji su korisni za njezino gospodarstvo, rekao je u sinoć moldavski ministar gospodarskog razvoja Dumitru Alaiba. Mislim da je naše povlačenje iz ZND neizbježno. To je nespojivo s članstvom u EU i bilo bi pogrešno i neiskreno odgađati izlazak do posljednjeg trenutka – izbor moldavskog naroda je jasan”, rekao je u intervjuu za televizijski kanal N4.

ZND je postsovjetska zajednica nastala 1991., koja obuhvaća bivše zemlje tog bloka i potiče suradnju u gospodarskim, političkim i vojnim poslovima i ima određene ovlasti u vezi s koordinacijom trgovine, financija, donošenja zakona i sigurnosti, uključujući sprječavanje prekograničnog kriminala.

Sada moldavski ministar tvrdi da se vlada zemlje ne želi povući iz ekonomski povoljnih sporazuma potpisanih unutar ZND-a. “Analizirali smo sve sporazume unutar saveza i nemamo potrebe za većinom njih. Nećemo raskinuti one sporazume koji su korisni za poslovne ljude. Moldavija neće dobrovoljno napustiti nijedno tržište. Ali trebali bismo napustiti većinu sporazuma, oni su neučinkoviti”, naglasio je.

Stav Moldavije prema ZND-u počeo se mijenjati 2020. kada je Maia Sandu postala predsjednica zemlje. Od tada nije sudjelovala ni na jednom summitu ZND-a. Retorika protiv saveza je pojačana ove godine, a ministar vanjskih poslova Nicolae Popescu najavio je otkazivanje niza sporazuma CIS-a. Nakon toga, vlada je poništila nekoliko dokumenata potpisanih unutar ZND-a. Međutim, moldavski ministar poljoprivrede i prehrambene industrije Vladimir Bolea rekao je da Moldavija neće otkazati sporazume ZND-a vezane uz poljoprivredni sektor jer bi to značilo probleme za moldavske poljoprivrednike koji se suočavaju s ozbiljnom krizom.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kritizirala je politiku Kišinjeva kao dvoličnu. Kurs prema prekidu veza sa ZND-om kritizirala je moldavska oporba. Čelnik najveće oporbene Stranke socijalista i bivši moldavski predsjednik Igor Dodon više je puta govorio da Moldavija ne bi mogla preživjeti bez bliske suradnje sa ZND-om, Euroazijskom ekonomskom unijom i Rusijom. Napomenuo je da je takva politika gurnula republiku u najtežu krizu posljednjih godina jer su moldavski izvoznici poljoprivrednih proizvoda izgubili tržišta, a cijene plina i drugih ruskih energenata skočile su u nebo.

Komentari

komentar





You may also like