Najavljen petogodišnji kongres Komunističke partije Kine na kojem će Xi po povijesni treći mandat

Kineska vladajuća Komunistička partija održat će svoj petogodišnji kongres od 16. listopada, a Xi Jinping će vrlo vjerojatno osigurati povijesni treći mandat na vlasti i učvrstiti svoje mjesto najmoćnijeg u zemlji nakon Mao Zedonga, prenosi Reuters.

Politbiro je u utorak objavio datum početka kongresa, koji obično traje oko tjedan dana i uglavnom se održava iza zatvorenih vrata u Velikoj dvorani naroda na zapadnoj strani Trga Tiananmen u središtu Pekinga, prenosi Xinhua. Stranka će također razmotriti društvena i gospodarska postignuća zemlje u proteklih pet godina i formulirati glavne politike vlade. U Peking će pristići čak 2300 delegata iz cijele zemlje koji će prvi izabrati 200 predstavnika koji će sudjelovati na sastanku, prenosi Al Jazeera.

Xi (69) postojano je konsolidirao svoju moć otkako je prije deset godina postao glavni tajnik stranke, eliminirajući bilo kakvu poznatu frakcijsku opoziciju njegovoj vladavini. Očekuje se da će imati uglavnom neprikosnovenu kontrolu nad ključnim imenovanjima i političkim smjernicama u Kongresu koji mnogi promatrači u Kini uspoređuju s krunidbom.

Xi će uskoro dobiti mandat da slijedi svoju veliku viziju “pomlađivanja kineske nacije” u godinama koje dolaze. Otkako je došao na vlast, Xi, sin komunističkog revolucionara, ojačao je stranku i njezinu ulogu u društvu te eliminirao prostor za neslaganje. Pod Xijem, Kina je također postala puno asertivnija na svjetskoj pozornici kao lider svijeta u razvoju i alternativa poretku koji je predvodio SAD nakon Drugog svjetskog rata.

“Njegov ponovni izbor će pomaknuti Kinu prema još više kinocentričnom pristupu politici, posebno vanjskoj politici”, rekao je Steve Tsang, direktor SOAS kineskog instituta Sveučilišta u Londonu. “To će također ojačati važnost stranke koja vodi sve u Kini i stranke koja u potpunosti slijedi svog vođu”, rekao je Tsang. Xijev vjerojatni uspon na treći petogodišnji mandat, a možda i duži, postavljen je 2018. kada je ukinuo ograničenje od dva predsjednička mandata. Jutros je stranačka službena internetska stranica People’s Daily objavila infografiku koja ističe Xijevu viziju, uključujući jednu od njegovih potpisanih izjava: “Stranka, vlada, vojska, narod, obrazovanje; istok, jug, zapad, sjever, centar: partija vlada svime.”

Kandidati za mjesto premijera, ulogu zaduženu za upravljanje gospodarstvom, uključuju Wang Yanga, 67, koji je na čelu ključnog političkog savjetodavnog tijela, i Hu Chunhua, 59, potpredsjednika premijera. Obojica su prethodno bili šefovi Komunističke partije moćne južne pokrajine Guangdong. Druga mogućnost za premijera je Chen Min’er, 61, štićenik Xija koji je stranački čelnik velike općine Chongqing, ali nikada nije obnašao nacionalnu dužnost. “Nakon što na ovom stranačkom kongresu postavi svoje lojaliste na vlast, Xi će imati širi mandat da progura kakvu god politiku želi”, rekao je Alfred Wu, izvanredni profesor na Lee Kuan Yew School of Public Policy u Singapuru.





Želja da se Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga također će biti u središtu ciljeva trećeg mandata, posebno s pojačanim napetostima nakon nedavnog posjeta Nancy Pelosi. Tajvanska demokratski izabrana vlada odlučno odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu. Otkako je došao na vlast, Xi je ugušio pobune u nemirnim regijama Tibetu i Xinjiangu i pritisnuo Hong Kong sa sveobuhvatnim zakonom o nacionalnoj sigurnosti. Dio analitičara smatra da će Peking uskoro pokrenuti vojnu akciju na Tajvan, a malo je vjerojatno da će Zapad na to odgovoriti sankcijama Kini jer bi to bilo ekonomsko samoubojstvo. Ipak, za Xija bi uspješno rješavanje “tajvanskog pitanja” osiguralo njegovo mjesto u kineskoj povijesti uz Maoa.

Komentari

komentar





You may also like