Nastavlja se rat Izraela i Hamasa dok se Egipat priprema za mirovni samit

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će se Izrael “boriti do pobjede” u Gazi, signalizirajući da nema stanke u bombardiranju nakon što je Hamas oslobodio dvije američke taokinje, a Egipat se priprema održati mirovni samit, izvještava Reuters.

Islamistička skupina Hamas oslobodila je u petak dvije američke taokinje, majku i kćer Judith i Natalie Raanan. “Dvije taokinje su kod kuće. Ne odustajemo od napora da vratimo sve otete i nestale ljude”, rekao je Netanyahu u priopćenju u petak kasno navečer.

“Istovremeno, nastavit ćemo se boriti do pobjede”, rekao je izraelski premijer.

Cilj Hamasovog napada 7. listopada na Izrael bio je blokirati normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije, rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden.

“Jedan od razloga zašto je Hamas krenuo na Izrael…znali su da ću sjesti sa Saudijcima”, rekao je Biden. “Znate što? Saudijci su htjeli priznati Izrael”, dodao je Biden.

Prvi taoci oslobođeni su uoči mirovnog samita u Egiptu u subotu. Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da će se tražiti “međunarodni dogovor” o potrebi za deeskalacijom sukoba i isporukama humanitarne pomoći pojasu Gaze.





Ne zna se tko će sve prisustvovati na jednodnevnom samitu u Kairu, ali je egipatski provladin TV kanal Qahera News izvijestio da će u Kairo doći palestinski, jordanski i talijanski čelnici, kao i šef UN-a Antonio Guterres. Sudjelovat će i šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock koja se nada da će susret poslati snažan signal protiv širenja rata.

Nova bombardiranja

Palestinski mediji izvijestili su o snažnom izraelskom bombardiranju Gaze preko noći, što uključuje napad na kuću u Jabaliji na sjeveru Gaze u kojem je poginulo najmanje 19 ljudi.





U izraelskim zračnim napadima rano u subotu ubijeno je najmanje osmero Palestinaca i nekoliko desetaka je ranjenih, pišu palestinski mediji. Izraelska vojska još se nije oglasila.

Jeruzalemska patrijarhija priopćila je da su izraelske snage pogodile crkvu Svetog Porfirija u Gazi gdje su stotine kršćana i muslimana potražile utočište.

Ured UN-a za humanitarna pitanja naveo je da je uništeno više od 140.000 domova, što je trećina svih domova u Gazi, od kojih 13.000 u potpunosti.

Guterres je u petak obišao kontrolnu točku u Egiptu i pozvao da se pošalje što više kamiona pomoći u Gazu te zatražio da provjere, na kojima Izrael inzistira kako bi spriječio da pomoć stigne Hamasu, budu brze i pragmatične.

Većina Izraelaca smatra da je Netanyahu kriv što nije spriječio Hamasov napad

Komentari

komentar

You may also like