Navaljni: Putin je uništio budućnost Rusije zbog vlastite ambicije

Aleksej Navaljni je istaknuti ruski oporbeni političar, antikorupcijski aktivist i bloger. Navaljni se proslavio kao antikorupcijski aktivist, objavljujući istrage o korupciji ruskih dužnosnika i razotkrivajući njihovu nezakonito stečenu dobit. Također je koristio društvene medije za prikupljanje potpore za svoju stvar i organiziranje prosvjeda protiv vlade.

Navaljni je u ponedjeljak ustvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uništio budućnost Rusije radi vlastite ambicije, prenosi Reuters.

U objavi na društvenim medijima pred prvu godišnjicu invazije na Ukrajinu 24. veljače, Navaljni je ocijenio da je Rusija “pala na dno” i da će se oporaviti tek kada sruši “Putinovu diktaturu” i Moskva počne isplaćivati “reparacije” Kijevu za nanesenu štetu.

“Ubijeni su deseci tisuća nedužnih Ukrajinaca, a još milijuni pogođeni su boli i patnjom. Počinjeni su ratni zločini”, objavio je Navaljni na svojem profilu na wkoji održavaju njegovi suradnici, pozivajući na međunarodnu istragu optužbi za ratne zločine.

Navaljni (46) služi kaznu od 11 i pol godina zatvora u Rusiji zbog optužbi za prijevaru što smatra političkom odmazdom za svoj protuvladin aktivizam. Navaljni istupa protiv Putina i iz zatvora. Ovaj mjesec objavio je da je prebačen u stroži režim samice na idućih šest mjesec tijekom kojih ga se ne smije posjećivati.

“Pravi razlozi za ovaj rat su politički i gospodarski problemi u Rusiji, Putinova želja da zadrži vlast pod svaku cijenu i njegova opsesija njegovim povijesnim nasljeđem. Želi ući u povijesti kao ‘car osvajač’…”, ocijenio je Navaljni u tvitovima u ponedjeljak. Ustvrdio je da je poraz Rusije na bojišnici “neizbježan” i da će Moskva morati povući postrojbe iz Ukrajine i priznati njezine granice iz 1991. godine nakon pada Sovjetskog Saveza. To bi uključivalo anketirani Krim, premda ga Navaljni u postu izravno ne spominje. Navaljni je istaknuo da Rusija duguje Ukrajini reparacije te je sugerirao da bi mogle biti isplaćene u obliku energenata.





Kritizirao je Putina što je “uništio” budućnost Rusije “samo kako bi zemlja bila veća na karti”. “Pali smo na dno”, rekao je. “Moramo srušiti Putinov režim i njegovu diktaturu”, zaključio je Navaljni.

Komentari

komentar





You may also like