“Nepodnošljiva tragedija”: Izrael pokrenuo istragu o smrti talaca ubijenih greškom

Izraelska vojska (IDF) ispituje u subotu smrt trojice talaca koje su greškom ubili izraelski vojnici u Pojasu Gaze gdje je vojska ojačala zračne napade unatoč pozivu međunarodne zajednice na suzdržanost, izvještava France Presse.

Žrtve Yotam Haïm (28), Samer al-Talalqa (25) i Alon Lulu Shamriz (26) ubijeni su u operacijama kod grada Gaze, objavila je vojska. Oni su pripadali skupini od oko 250 ljudi koje je Hamas prigodom napada na Izrael 7. listopada uzeo za taoce. Dosad se ispregovarao povratak 129 talaca.

IDF je upozorio vojnike da budu “iznimno oprezni i obave dodatne sigurnosne provjere”, nakon greške i ubojstva trojice talaca, rekao je glasnogovornik Jonathan Conricus za CNN. On je naglasio da se Hamasovi borci odijevaju u civilnu odjeću i kazao da to stvara “vrlo dinamično i izazovno borbeno okruženje”.

“Upozorili smo naše vojnike da budu dodatno oprezni kada se suoče s ljudima u civilnoj odjeći”, dodao je. “No ni tužan događaj poput ovog neće pokolebati našu odlučnost i odvratiti nas od fokusa koji je jasan – uništiti Hamas.”

IDF je petak nevečer priznao da je ubio tri taoca tijekom operacije u Šedžaiji, području istočno od grada Gaze koje je opisano kao “aktivna borbena zona”.

Prosvjednici su nakon tog događaja okupirali ulice Tel Aviva tražeći od izraelske vlade da pregovara o oslobađanju talaca koje su pripadnici Hamasa oteli i odveli u Pojas Gaze. Tragična pogreška baca neugodno svjetlo na kontroverzne napore izraelske vlade da oslobodi taoce žive, piše BBC.





Službena je politika da je najbolji način da ih se izvuče iz Gaze nastaviti vršiti vojni pritisak na Hamas. No rođaci talaca, koji su u petak navečer iskalili svoj bijes ispred Ministarstva obrane u Tel Avivu, zabrinuti su da se to pokazalo kontraproduktivnim. Na jednom od njihovih transparenata pisalo je: ‘Svaki dan umre talac’.

Ubijeni taoci navodno držali bijelu zastavu

Tri izraelska taoca koje su izraelske snage greškom ubile u Gazi držali su bijelu zastavu, prema početnoj istrazi incidenta, rekao je vojni dužnosnik u subotu, prenosi Reuters.





Vojnik je vidio taoce kako se pojavljuju nekoliko desetaka metara od izraelskih snaga u području Šedžaije, kazao je dužnosnik. “Svi su bili bez majica te su imali štap s bijelom krpom na sebi. Vojnik se osjetio ugroženim i otvorio vatru. Proglasio ih je teroristima, vojnici su otvorili vatru i dvojica su odmah ubijena”, pojasnio je vojni dužnosnik. Treći talac je ranjen i povukao se u obližnju zgradu gdje je na hebrejskom pozvao pomoć, dodao je. “Zapovjednik bataljuna odmah je izdao zapovijed o prekidu vatre, ali ponovno dolazi do otvaranja vatre prema trećoj osobi i on biva ubijen”, rekao je dužnosnik.

“Ovo je bilo protiv naših pravila djelovanja”, dodao je.

“Nepodnošljiva tragedija”

Nakon napada Hamasa na Izrael kada je ubijeno oko 1200 ljudi, Izrael je obećao “uništiti” taj pokret u i nemilosrdno bombardira Pojas Gaze. Od 27. listopada vojska vodi kopnenu ofenzivu protiv palestinskog islamističkog pokreta, koja se sada proširila na cijeli teritorij, uključujući i jug gdje su se okupile stotine tisuća ratom raseljenih civila.

Prema najnovijem izvješću ministarstva zdravstva Hamasa, koji je na vlasti u Gazi, 18.800 ljudi, od čega 70 posto žena, djece i adolescenata, ubijeno je u izraelskim bombardiranjima.

Nakon što je Izrael nastavio svoju vojnu kampanju nakon nedavne 7-dnevne pauze, pokazalo se da je doista vrlo teško pronaći i osloboditi preostalih više od 100 talaca, koji se drže i iznad i ispod zemlje u ovom gusto zbijenom stambenom području.

Sada postoji pritisak na vladu da nastavi s pregovorima te postoje izvješća da bi se šef izraelske obavještajne agencije, Mossada, mogao uskoro sastati s katarskim premijerom kako bi razgovarali o tom pitanju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izrazio je žaljenje zbog “nepodnošljive tragedije” koja je bacila “cijelu državu Izrael u žalost”, dok je u Washingtonu Bijela kuća govorila o “tragičnoj pogrešci”.

Izraelska vojska baca letke u kojima nudi novčanu nagradu za informacije o vođama Hamasa

Komentari

komentar

You may also like