Netanyahu objavio da je postigao dogovor o formiranju nove izraelske vlasti

Najdugovječniji izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je objavio da je postigao dogovor o formiranju svoje nove vlade, nakon tjedana neočekivano teških pregovora s vjerskim i krajnje desnim strankama.

“Uspio sam formirati vladu“, napisao je Netanyahu na Twitteru, nekoliko minuta prije ponoćnog roka koji je odredio predsjednik Isaac Herzog. Glasnogovornik predsjednika potvrdio je da je primljena Netanyahuova izjava.

Netanyahuov konzervativni Likud i vjersko-nacionalističke stranke bliske ultraortodoksnim krugovima i zajednicama naseljenika na Zapadnoj obali osvojile su dovoljnu većinu na izborima 1. studenoga, s ukupno 64 od 120 mjesta u parlamentu. No, dogovor o formiranju vlade usporen je neslaganjem oko paketa predloženih zakona po pitanjima poput ministarskog nadzora nad policijom i planova za Zapadnu obalu.

Nova vlada, koju Netanyahu mora predstaviti u roku od tjedan dana, preuzet će dužnost na kraju godine s najgorim sukobima na Zapadnoj obali u više od deset godina, s više od 150 ubijenih Palestinaca i 20 Izraelaca.

Stabilna vlada predstavljala bi odmak od turbulentnog razdoblja u kojem su Izraelci izašli na birališta pet puta u manje od četiri godine. No, tjedni razmirica jasno pokazuju da buduću vladajuću koaliciju čekaju značajne unutarnje napetosti.

Sastav koalicije, te njeni prijedlozi kojima bi parlament dobio veće ovlasti da poništava sudske odluke, izazvali su zabrinutost u Izraelu i inozemstvu, prenosi Reuters. Analitičari predviđaju potencijalnu prijetnju neovisnosti pravosudnog sustava.





Dio koalicije su tvrdolinijaš Itamar Ben-Gvir iz ultranacionalističke stranke Židovska moć te Bezalel Smotrich iz krajnje desnog Vjerskog cionizma, što je šokiralo liberalni dio Izraela te Palestince.  Obojica se protive palestinskoj državnosti i podržavaju proširenje izraelskog suvereniteta na Zapadnu obalu, što je nova prepreka rješenju s dvije države koje podržavaju palestinski čelnici, SAD i europske vlade.  Ben-Gvir postaje ministar sigurnosti, s ovlastima nad policijom, dok će Smotricheva stranka, koja podržava naseljavanje Židova na Zapadnoj obali, imati kontrolu nad tim teritorijem, dobivajući široke ovlasti nad životima Palestinaca i otvarajući vrata širenju izraelskih naselja.

Netanyahu, ponovno na vlasti nakon rekordnih 15 godina na premijerskoj funkciji, uz optužbe za korupciju koje se vode protiv njega, obećao je vladati u interesu svih građana Izraela. Čelnik veteran se vraća nakon rekordnih 15 godina na visokoj dužnosti.

Komentari

komentar





You may also like