njemačka bundeswehr boris pistorius

Njemačka najavila postati “kralježnica” europske obrane

Njemačka vojska mora postati “kralježnica odvraćanja” u Europi, rekao je njemački ministar obrane sinoć, predstavljajući nove smjernice za reviziju Bundeswehra nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U zemlji koju je dugo progonila krivnja zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu, vojska desetljećima nije smatrana prioritetom i u nju se malo ulagalo. No, nakon što je ruska vojska napala Ukrajinu, Berlin je najavio dramatičan zaokret i obećao je ogromne iznose za jačanje vojske te cjelokupnu rekonstrukciju vojske i vojne industrije.

Objavljujući prvi set novih smjernica politike za njemačku vojsku (Bundeswehr), nakon 12 godina, ministar obrane Boris Pistorius rekao je da se s “brutalnim napadom ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, rat vratio u Europu. To znači da se situacija prijetnje promijenila”, rekao je. Njemačka “mora biti kralježnica odvraćanja i kolektivne obrane u Europi”, tvrdi, a prenosi ga dpa.

U predgovoru iznošenja nove vizije, Pistorius i čelnik oružanih snaga, general Carsten Breuer, rekli su da se Bundeswehr mora ponovno usredotočiti na svoju “glavnu misiju” nacionalne obrane i obrane “savezništva” — misleći na NATO vojni savez.

Dokument od 19 stranica odražava veliku promjenu obrambene politike, poznatu kao “Zeitenwende” (prekretnica ili izmjena vremena/ere), koju je najavio njemački kancelar Olaf Scholz još prošle godine, piše DW. Prošle je godine Njemačka uspostavila poseban fond od 100 milijardi eura za kupnju modernog oružja, a zemlja se također obvezala postići NATO-ov cilj trošenja najmanje 2% nacionalnog BDP-a na obranu počevši od 2024.

Bundeswehr “mora biti spreman za rat u svim područjima. To znači da njegovo osoblje i oprema moraju biti usmjereni prema ispunjavanju svojih zahtjevnih misija”, dodaje se u dokumentu. Nadalje se navodi da je “dobro opremljena vojska sposobna za pobjedu u borbi visokog intenziteta u bilo kojem trenutku jedini način da se osigura vjerodostojno odvraćanje i mir”. Inače, izraz “odvraćanje” se obično odnosi za nuklearno oružje neke zemlje, a Njemačka na svom teritoriju ima američke nuklearne bombe i bombardere sposobne ponijeti ih.





Pistorius je priznao da će za reformu vojske biti potrebno vrijeme, ističući da će organizacija morati prevladati “desetljeća zanemarivanja”. Prvi korak će biti smanjenje i ubrzanje trome njemačke vojne birokracije, prije svega kod nabavke i isporuke oružja.

Komentari

komentar





You may also like