Njemačka razmatra pružanje financijske pomoći Turskoj

Bili to geopolitički razlozi, pritisak 5-milijunske mase turskih građana koji žive u Njemačkoj, strah od priljeva novog vala izbjeglica iz Turske ili sve to zajedno, savezna vlada u Berlinu razmatra pružanje žurne financijske pomoći Turskoj, nakon što je ta zemlja pretrpjela veliki udar poslije američkih sankcija i uvođenja dvostrukih carina na uvoz turskog čelika i aluminija.

Američki The Wall Street Journal s tim u svezi navodi, kako se pomoć Turskoj može kretati od velikog paketa pomoći od strane Europske unije, ili ograničenih kredita po konkretnim sferama. Međutim, konzultacije po tom pitanju, kako navodi WSJ, još se nalaze u početnoj fazi.

Berlin je zabrinut teškim gospodarskim stanjem u Turskoj i padom nacionalne valute lire. Postoji i opasnost da zbog toga prema Europi krene novi izbjeglički val, a isto tako destabilizacija Turske može dovesti do još veće destabilizacije čitave bliskoistočne regije. Osim toga, slabljenje turske lire može negativno utjecati na gospodarsko stanje i u europskim državama.

„Mi bismo puno napravili za stabilizaciju stanja u Turskoj. Mi nemamo previše izbora“, citira WSJ izvor unutar službenih osoba SR Njemačke.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je 10. kolovoza izjavio, kako za dva puta povećava carine na uvoz turskog čelika i aluminija, s 25% i 10% (koliko iznose za ostale države) na 20% i 50% na Tursku. Ankara je nakon tog američkog poteza pokrenula tužbu u WTO-u.
Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like