Patrušev-Wang Yi: Rusija i Kina zalažu se za pravedniji svjetski poredak

U utorak poslijepodne, 21. veljače, u Moskvu je stigao najviši kineski diplomat Wang Yi, predsjednik Vijeća za vanjske poslove u Politbirou kineske Komunističke partije – koji je prije toga boravio u Münchenu, gdje je sudjelovao na tamošnjoj sigurnosnoj konferenciji nakon koje je otputovao u posjet Mađarskoj.

U Moskvi se Wang Yi sastao s tajnikom Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševom, a danas se očekuje njegov sastanak s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom, a moguće i s predsjednikom Vladimirom Putinom s obzirom kako je već dogovoreno da će kineski vođa Xi Jinping stići u Moskvu vjerojatno krajem travnja.

„Naše zemlje zalažu se za izgradnju pravednijeg svjetskog poretka, pozdravljajući sve veći broj država koje biraju put slobodnog, suverenog razvoja na temelju svog identiteta i tradicije“ , izjavio je tijekom susreta s visokim kineskim diplomatom Nikolaj Patrušev.

Izrazio je žaljenje što daljnja transformacija sustava međunarodnih odnosa prema multipolarnom modelu svjetskog poretka nailazi na sve veće protivljenje ujedinjenog Zapada koji pod svaku cijenu nastoji održati svoju globalnu dominaciju.

“Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušavaju zamijeniti univerzalne norme međunarodnog prava takozvanim “poretkom temeljenim na pravilima”, rekao je Patrušev. “U kontekstu kampanje koju je pokrenuo ujedinjeni Zapad za dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, daljnje produbljivanje rusko-kineske koordinacije i interakcije u međunarodnoj areni od posebne je važnosti.”

Kazao je kako Rusija „nepokolebljivo podržava“ Kinu u pitanjima Tajvana, Xinjianga, Tibeta i Hong Konga, „koje Zapad koristi za diskreditaciju Kine“.





Također je naglasio da su odnosi između Rusije i Kine vrijedni sami po sebi i ne podliježu vanjskom utjecaju.

Wang Yi: Kina nikada neće prihvatiti prijetnje SAD-a o svojim odnosima s Rusijom

Podsjećamo kako je Wang Yi, tijekom sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Münchenu, izjavio kako Kina nikada neće prihvatiti pritisak i prijetnje Sjedinjenih Država u vezi s odnosom Pekinga i Moskve. To je objavljeno 19. veljače na web stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Wang Yi je tijekom sastanka s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitro Kulebom u Münchenu kazao kako Peking ne želi da se kriza u Ukrajini produži i proširi i da je spreman raditi s međunarodnom zajednicom na sprječavanju daljnjeg pogoršanja stanja i postizanja mira.





Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi 24. veljače javno objaviti kineski prijedlog za rješavanje ukrajinskog rata.

Komentari

komentar

You may also like