Peskov komentirao nastavak opskrbe plinom kroz Sjeverni tok

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov komentirao je danas nastavak opskrbe plinom Njemačke preko plinovoda Sjeverni tok nakon desetodnevnog remonta, koji je unaprijed planiran i o kojemu su na vrijeme izvješćeni svi partneri u ovom projektu, navodi ruski medij Izvestija.

U posljednje vrijeme bilo je mnogo prigovora predstavnika Europske unije o tome da Rusija situaciju s plinom koristi za ucjene i političke pritiske, ali ruski predsjednik Vladimir Putin objasnio je kako nema govora o bilo kakvom pritisku ili ucjeni, kazao je, 21. srpnja, Dmitrij Peskov.

Sve probleme oko toga sebi sama stvara EU svojim sankcijama, koje, između stalog, utječu i na nužno servisiranje tehničke opreme plinovoda, kazao je Peskov.

“Predsjednik (Vladimir Putin, op.GN.) je u Teheranu jasno kazao kako je Gazprom ispunio, ispunjava i ispunit će sve obveze”, naglasio je Peskov, podsjetivši na Putinovu izjavu danu na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanka predsjednika Rusije, Turske i Irana u Teheranu.

Isporuke plina spomenutim plinovodom nastavljene su jutros nakon završetka planiranog održavanja. Nešto kasnije objavljeno je da su zalihe isporučenog  plina preko Sjevernog toka dosegle razinu prije njegovog zatvaranja 11. srpnja – oko 40% maksimalnog kapaciteta koji iznosi 55 milijardi m3 plina godišnje, zaključuje Izvestija.

 





 

Komentari

komentar





You may also like