Peskov: plaćanje plina u rubljama je odgovor na krađu ruskih rezervi

Prijelaz na plaćanje ruskog plina u rubljama posljedica je činjenice da je Rusiji “oteta značajna količina rezervi” koje su bile pohranjene u EU i Sjedinjenim Državama, izjavio je u srijedu novinarima Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika.

“Ovu potrebu diktirala je činjenica da smo, kao što znate, bili blokirani, govoreći na ruskom – ukrali su prilično značajnu količinu naših rezervi (deviznih i zlatnih), a sve je to zahtijevalo prijelaz na novi sustav plaćanja”, objasnio je Peskov rusku odluku.

Odgovor Rusije je posljedica “neprijateljskih koraka bez presedana u gospodarstvu i financijskom sektoru koje su neprijateljske zemlje poduzele protiv nas”, dodao je Peskov i kazao kako je Rusija spremna na financijske posljedice ako neke zemlje odbiju plaćati plin u rubljama.

“Sve je proračunato, naravno, svi rizici su predviđeni, te su poduzete potrebne mjere”, izjavio je glasnogovornik Kremlja.

Zemlje koje odbijaju plaćati plin u rubljama bit će isključene iz isporuke plina iz Rusije. Gazprom je 27. travnja zaustavio isporuke Bugarskoj i Poljskoj.

“Čim se približi rok plaćanja, ako neki potrošači odbiju platiti po novom sustavu, tada će se, naravno, provesti predsjednička (Putinova) uredba”, rekao je Peskov.





Četiri europska potrošača plina platila su isporuke ruskog plina u rubljama, izvijestila je 27. travnja najveća svjetska američka agencija Bloomberg. Osoba bliska Gazpromu kaže da je 10 kupaca iz EU otvorilo račune u rubljama kod Gazprombanke.

Ne očekuju se prekidi do sljedećih isplata u rubljama u svibnju, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na izvor blizak ruskom plinskom divu.

 





Komentari

komentar

You may also like