Počele ruske pomorske vježbe u Baltičkom moru

Rusija je u srijedu najavila početak pomorskih vježbi u Baltičkom moru, koje okružuju države članice NATO-a, vojnog pakta kojeg Moskva smatra egzistencijalnom prijetnjom, izvještava AFP.

Manevri poznati kao “Oceanski štit 2023” predviđaju oko 200 vojnih vježbi s “više od 30 brodova i borbenih plovila, 20 opskrbnih brodova, 30 ratnih brodova i oko 6000 vojnika”, priopćilo je ministarstvo obrane. Cilj je “provjeriti sposobnost vojne flote u obrani nacionalnih interesa Rusije”, dodaje se u priopćenju objavljenom na Telegramu, ne navodeći koliko će trajati pomorski manevri. Ruska novinska agencija TASS navodi da će ruski pomorski manevri uvježbavati zaštitu pomorskih putova, prijevoz trupa i vojnog tereta te obranu morske obale.

NATO također redovito održava pomorske vojne vježbe u Baltičkom moru.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, baltičke su države zbile redove, a do tada neutralne zemlje, Finska i Švedska, zatražile su članstvo u NATO-u. Finska je to već ostvarila, dok je Švedska na putu da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

Moskva je izgubila svoje strateške podzemne plinovode ispod Baltičkog mora koji su spajalili ruski teritorij s Njemačkom, nakon što su uništeni u eksplozijama za koje još uvijek nije službeno utvrđeno tko ih je izveo. Europa je također prekinula uvoz ruskih energenata kako bi sankcionirala Moskvu i kako ne bi financirala ruski ratni stroj.

Medij: Baltičko more je preuzeto od Rusije i postalo je NATO “jezero”





Komentari

komentar





You may also like