Politička kriza u Bugarskoj: Propao još jedan pokušaj da se sastavi vlada

Napori da se ustroji nova vlada u Bugarskoj zapali su u slijepu ulicu, izvijestili su lokalni mediji. Konzervativna stranka GERB-UDF odbila je konačnu ponudu centrističke stranke “Nastavi s promjenama – Demokratska Bugarska” (CC-DB), bivšeg partnera u podjeli vlasti, za formiranje vlade, prema državnoj novinskoj agenciji BTA.

U priopćenju je GERB-UDF rekao da “neće sudjelovati u pokušajima formiranja vlade u drugom ili trećem mandatu. Neka bugarski narod putem izbora odluči tko i kako treba voditi Bugarsku”, tvrde. Predloženi sporazum CC-DB-a postavlja jamstva za reforme u pravosuđu, regulatorima i sigurnosnim službama u zemlji s jasnim rokovima provedbe. Također je zahtijevalo da GERB-UDF imenuje obostrano prihvatljivog premijera, a kabinet zadrži svoju strukturu kakva je bila pod sadašnjom vladom koju je vodio Nikolai Denkov.

Marija Gabriel (GERD-UDF) je trebala zamijeniti Nikolaja Denkova (CC-DB) po principu rotacijske vlade

Šesti izbori od 2021.

Prema državnoj agenciji, odbijanje sporazuma od strane GERB-a vjerojatno će utrti put prijevremenim nacionalnim izborima — šestim u zemlji od travnja 2021. Dodaje se da CC-DB još nije dobio potporu druge stranke za sastavljanje vlade. Aktualna Denkovljeva vlada bila je većinska koalicija između GERB-a i CC-DB-a i na vlasti je od prošlog lipnja. Prošli tjedan propala je planirana rotacija vlade između koalicijskih partnera i potpisivanje obnovljenog programa Vlade za sljedećih devet mjeseci.

Komentari

komentar

You may also like