Poljska i UK protiv slanja borbenih zrakoplova Ukrajini

Poljska je danas rekla da se ne vode pregovori o slanju borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini, a ni London ne vjeruje da bi to bilo praktično. Moguće slanje poljskih borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini nije tema “službenih pregovora”, rekao je danas zamjenik poljskog ministra obrane, dan nakon što je i SAD odbio slanje tih zrakoplova Kijevu, prenosi AFP.

“Za sada ne postoje službeni pregovori o slanju poljskih F-16 Ukrajini”, rekao je Wojciech Skurkiewicz. “To pitanje ne postoji”. Poljska ima 48 zrakoplova F-16 američke proizvodnje. No, poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je jučer da će “svi njihovi postupci u cilju jačanja ukrajinskih obrambenih snaga biti koordinirani s partnerima iz NATO-a”.

Američki predsjednik Joe Biden jučer  se kategorički usprotivio ideji slanja američkih zrakoplova F-16 Ukrajini. “Ne”, jednostavno je Biden odgovorio novinaru u Bijeloj kući na to pitanje. Berlin je također kategorički odbio slanje borbenih zrakoplova, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron oprezno rekao da “ništa nije isključeno”, uvjeravajući da ga to Ukrajinci još nisu zatražili.

Macron je razgovarao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom koji je rekao da ne postoji “tabu” u vezi tog pitanja, ali i da bi to bio “velik korak”.

Komentari

komentar

You may also like