sakašvili saakashvili

Poljska nudi svoje liječnike da pregledaju zatvorenog bivšeg predsjednik Gruzije: Misle da nema odgovarajuću skrb

Poljska je predložila slanje liječnika u Gruziju da pregledaju zatvorenog bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija, zbog zabrinutosti za njegovo zdravlje. Glasnogovornik poljske vlade rekao je da postoji razlog za sumnju da Sakašvili (55) ne prima odgovarajuću zdravstvenu skrb od tamošnjih vlasti, prenosi poljski PAP.

Bivši čelnik služi šestogodišnju kaznu zbog zlouporabe položaja. On tvrdi da je suđenje bilo politički motivirano. Štrajk glađu jer tvrdi da mu je bila otrovana hrana u zatvoru. Britanski Sky News jučer je izvijestio da je toliko izgubio na težini da su liječnici zabrinuti da bi mogao pretrpjeti zatajenje više organa.

Pristaše Sakašvilija kažu da mu gruzijske vlasti uskraćuju odgovarajući tretman, ali dužnosnici vlade tvrde da on glumi kako bi osigurao prijevremeno puštanje iz zatvora. Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller rekao je da je poljski tim za humanitarnu pomoć spreman otići u Gruziju kako bi “razjasnio” situaciju. “Sada čekamo pristanak gruzijske strane… kao što znamo situacija u vezi s medicinskom skrbi bivšeg predsjednika Gruzije izaziva ozbiljne sumnje”, tvrde iz Varšave. Poljska vlada je već ranije predložila liječenje Sakašvilija u Poljskoj.

Sakašvili je došao na vlast u gruzijskoj tzv. Revoluciji ruža 2004. i bio je na toj dužnosti do 2013. Predsjedavao je za vrijeme ruskog napada na zemlju 2008. Kasnije je napravio političku karijeru u Ukrajini, služeći kao guverner Odese 2015-16. Osuđen je za zlouporabu ovlasti u odsutnosti, a potom je uhićen nakon iznenadnog povratka u Gruziju 2021. Smršavio je, a zdravlje mu se znatno pogoršalo otkako je zatvoren u listopadu te godine. Empathy, organizacija koja podupire žrtve mučenja i zatvaranja u Gruziji, navela je 1. prosinca da je Sakašviliju dijagnosticirana bolest “nespojiva sa zatvorom” te da su gruzijski i strani medicinski stručnjaci pronašli dokaze o trovanju teškim metalima. U intervjuu za BBC tjednima kasnije, njegov sin Eduard rekao je da je njegov otac, inače zabavan i karizmatičan, bio druga osoba.

Prošlog mjeseca svjetski čelnici pozvali su na njegovo oslobađanje, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ga sadašnja gruzijska vlada pokušava ubiti. Međutim, Sakašvili je i dalje aktivan na društvenim mrežama. U petak je izrazio podršku prosvjedima protiv kontroverznog nacrta zakona koji cilja nevladine skupine i medije kao “strane agente”. Nasilni prosvjedi su doveli do odbacivanja zakona.

Komentari

komentar





You may also like