Poljski vozači kamiona nastavljaju s još jačom blokadom ukrajinske granice

Poljski farmeri obustavit će od danas prosvjed na graničnom prijelazu s Ukrajinom kod Medyke, ali će kamiondžije tijekom Božića nastaviti s blokadama na tri druga prijelaza i najavili su da će propuštat još manje kamiona nego ranije.

Poljski vozači blokiraju nekoliko prijelaza s Ukrajinom od 6. studenog, zahtijevajući od Europske unije da ponovno uspostavi sustav prema kojem ukrajinske tvrtke trebaju dozvole za rad u bloku, a isto vrijedi i za europske kamiondžije koji žele ući u Ukrajinu. Kasnije su im se pridružili farmeri koji su zahtijevali vladine subvencije za kukuruz i bez povećanja poreza.

Roman Kondrow, jedan od vođa poljoprivrednika koji prosvjeduju, rekao je nakon razgovora s ministrom poljoprivrede Czeslawom Siekierskim da će prosvjed u Medyki biti prekinut od nedjelje ujutro do siječnja. 2. ili 3. 2024., izvijestila je novinska agencija PAP. Međutim, kamiondžije su rekli da će ostati na granici tijekom Božića i da će propuštati samo jedan komercijalni kamion svaka tri sata, umjesto tri svaki sat.

“Pooštravamo prosvjed, (dopuštajući samo) jedan kamion svaka tri sata”, rekla je za Reuters Edita Ozygała, jedna od vođa prosvjeda kamiondžija u Dorohusku, dodajući da se transport humanitarne pomoći i vojne opreme ne blokira. Zamjenik poljskog ministra infrastrukture rekao je u petak nakon sastanka u Kijevu da se nada da bi se prosvjedi kamiondžija na granici s Ukrajinom mogli riješiti prije kraja godine. Poljski kamiondžije ovog su tjedna nakon kratke stanke nastavili s blokadom jednog od glavnih prijelaza na ukrajinskoj granici. Prema podacima poljske carine, u subotu se na prijelazu Dorohusk čekalo čak 77 sati.

Komentari

komentar





You may also like