Prototip vojnog transportnog zrakoplova Iljušin Il-112V pao pored Moskve

Prototip vojnog transportnog zrakoplova Iljušin Il-112V s troje članova posade srušio se tijekom probnog leta u šumskoj regiji 45 km zapadno od Moskve, objavio je proizvođač zrakoplova Ujedinjena zrakoplovna kompanija (OAK).

Riječ je manjem transportnom zrakoplovu koji se spremao sletjeti na pistu u zračnoj luci Kubinka, prenosi TASS.

U zrakoplovu su bila dva testna pilota i inženjer leta, a njihova sudbina još je nejasna, priopćila je korporacija. U tijeku je akcija spašavanja. S druge strane, RIA prenosi kako se vjeruje da su svi članovi posade poginuli.

Video snimka nesreće objavljena na internetu prikazuje zrakoplov kako leti nisko s jednim zapaljenim krilom, oštro skreće i pada.

Avion je trebao sudjelovati u međunarodnoj vojnoj prezentaciji “Army-2021” kasnije ovog mjeseca. Ovo je prvi vojno -transportni avion razvijen u Rusiji “od nule” od raspada Sovjetskog Saveza, prenosi AP. OAK razvija i testira Il-112V kao zamjenu za zastarjeli Antonov An-26.

Il-112V ima turbomlazne motore s vanjskim propelerom i dizajniran je za prijevoz osoblja, vojne opreme i naoružanja. Sposoban je nositi do 5 tona tereta. Prvi puta je poletio se u ožujku 2019., ali je registrirano da je pretežak i da su potrebna poboljšanja. Testiranje Il-112V nastavljeno je tek u ožujku 2021. Očekuje se da će serijska proizvodnja Il-112V početi 2023. u tvornici u Voronježu, iz koje su najavili da mogu proizvesti do 12 takvih aviona godišnje.





Komentari

komentar

You may also like