Putin: Čak i da smo potopili britanski razarač, ne bi bilo svjetskog rata

Provokacijom, iza koje je stajao ne samo London već i Washington, nazvao je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlotjedni incident s britanskim razaračem Defender u Crnom moru. 

“To je, naravno, provokacija. Sasvim je očito kako se radilo o provokaciji”, naglasio je Putin, napominjući da su je izveli “ne samo Britanci, već i Amerikanci“.

Istodobno, čak i da je Rusija potopila brod, ne bi se dogodio svjetski rat, izjavio je Putin, odgovarajući na pitanja građana tijekom tradicionalne “Izravne linije” (u kojoj on odgovara na pitanja običnih ljudi upućenih sredstvima masovnih komunikacija), jer oni koji su organizirali provokaciju znaju da “iz ovog rata ne mogu izaći kao pobjednici“.

Ruskog predsjednika brine nešto drugo – početak vojnog razvoja na teritoriju susjedne Ukrajine. Prema ustavu Ukrajine, u toj zemljine mogu postojati strane vojne baze – samo središta za obuku ili drugi oblici, podsjetio je ruski čelnik. A vojni razvoj teritorija uz Rusiju “stvara značajne probleme u sigurnosnoj sferi“, jer se tiče stvarnih vitalnih interesa Rusije i njezinih građana.

Podsjećamo: prošli je tjedan britanski razarač Defender prešao rusku morsku granicu u blizini rta Fiolent na Krimu, koju Velika Britanija, i Zapad općenito, ne priznaje, smatrajući Krim i dalje ukrajinskim teritorijem. Brod je promijenio smjer plovidbe tek nakon ruskog upozorenja na otvaranje vatre s broda i zrakoplova. Ovaj potonji čak je i ispustio 4 bombe ispred britanskog razarača u smjeru njegove plovidbe, nakon čega je tek došlo do okretanja broda i njegovog izlaska u međunarodne vode.

U Velikoj Britaniji izjavili su kako njihov razarač nije kršio međunarodno pravo i da se kretao teritorijalnim vodama Ukrajine. S druge strane, Rusija je navodno provodila praksu vojnog gađanja u Crnom moru, na što je unaprijed upozorila.





Međutim, britanski novinar na brodu potvrdio je da je Defender namjerno ušao u ruske vode, a kasnije su se pojavile objave u kojima se navodi da je konačnu odluku o prolazu razarača donio sam britanski premijer Boris Johnson koji je incident okarakterizirao “sasvim prikladnim”, kazavši kako Velika Britanija ne priznaje Krim kao dio ruskog teritorija.

Naravno, o pravoj hrabrosti i demonstraciji britanske odlučnosti radilo bi se tek u slučaju da je njihov razarač nastavio s dubljim ulaskom u ruske vode neovisno o upozorenjima i pucnjavi suprotne strane, što se, naravno, nije dogodilo. Zato Putin sve ovo i označava provokacijom s čim se teško ne složiti. Pitanje je jedino hoće li Britanci nakon oštrih ruskih političkih reakcija i upozorenja da će ubuduće potapati ovakve ciljeve provokacijskog karaktera nastaviti sa sličnim aktivnostima? Usuđujemo se ipak odgovoriti: vrlo teško, a još vjerojatnije – i nemoguće.

 





Komentari

komentar

You may also like