Putin: Rusija radi na oružju temeljenom na novim fizičkim principima. Porinuta dva LNG-tankera

U bliskoj budućnosti oružje koje radi na novim fizičkim principima osigurat će sigurnost svake zemlje. U Rusiji se radi upravo na takvom oružju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak, 12. rujna, na sastanku s moderatorima ključnih sesija Istočnog ekonomskog foruma – EEF, u Vladivostoku.

„Ako pogledamo u sferu osiguranja sigurnosti, to oružje na novim fizičkim principima osiguravat će sigurnost bilo koje zemlje u bližoj povijesnoj perspektivi. Mi to savršeno razumijemo i na tome radimo“ – kazao je ruski vođa, koji je u Vladivostok stigao jučer.

U obližnjem brodogradilištu u Primorskom kraju istodobno je nazočio porinuću dvaju suvremenih LNG tankera-ledolomaca.

Nakon uvedenih povijesnih proturuskih sankcija od strane Zapada zbog invazije na Ukrajinu, Moskva se ubrzano okreće Aziji i tzv. Globalnom jugu kao svojim novim tržištima. U tom smislu intenzivno nastavlja ubrzavati razvoj svog Dalekog istoka i tamošnjih lučkih i industrijskih kapaciteta.

Također, o čemu svjedoči i ova vijest, intenzivno radi na osiguranju što duže plovidbe Sjevernim morski putom duž ruskog Arktika, gdje dodatno ulaže i u proizvodnju ukapljenog (LNG) plina. U tom projektima sudjeluju i kompanije iz Kine i Indije, a vode se pregovori i za ulazak saudijskih investitora.

Komentari

komentar





You may also like