Putin usporedio izraelsku blokadu Gaze s opsadom Lenjingrada

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je upozorio Izrael da ne opkoli Gazu kao što su nacisti to učinili Lenjingradu, naglasivši da bi kopnena ofenziva u toj enklavi dovela do „apsolutno neprihvatljivog“ broja civilnih žrtava, prenosi Reuters.

Putin je rekao da je Izrael bio meta Hamasovog „napada bez presedana u okrutnosti“, no da je odgovorio metodama koje su također okrutne. Kazao je kako čak i iz SAD-a dolaze pozivi na blokadu Pojasa Gaze nalik „opsadi Lenjingrada tijekom Drugog svjetskog rata“. „Meni je to neprihvatljivo“, rekao je na sastanku na vrhu u Kirgistanu. „Tamo živi više od dva milijuna ljudi. Daleko od toga da svi podržavaju Hamas … No svi će patiti, uključujući žene i djecu. Naravno da je teško da se bilo tko s time složi“.

Njegova kritika Izraela zaoštrena je usporedbom s opsadom Lenjingrada i impliciranom usporedbom s nacističkom Njemačkom. Lenjingrad, današnji Sankt Peterburg, više od dvije godine bio je pod opsadom nacističke Njemačke, a živote je izgubilo više od milijun sovjetskih civila. Putinovi roditelji preživjeli su tu opsadu njegovog rodnog grada.

Izrael ima pravo na samoobranu

Ruski predsjednik, pokretač invazije na susjednu Ukrajinu, rekao je da se Izrael ima pravo braniti. To je kazao nakon što je Izrael pozvao oko milijun ljudi da se unutar 24 sata evakuiraju sa sjevera Pojasa Gaze na njegov jug.

Izrael uz granice s tom enklavom dovodi velik broj tenkova, uoči očekivane kopnene invazije. Putin upozorava da bi to moglo dovesti do „ozbiljnih posljedica za sve strane“. „A važnije od svega, civilne žrtve će biti apsolutno neprihvatljive. Sada je najvažnije zaustaviti krvoproliće“, rekao je. U ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine poginuli su deseci tisuća civila. Rat koji traje već gotovo 20 mjesec uključivao je i opsade gradova poput Mariupolja i Bahmuta.

Putin je pozvao na pregovore na Bliskom istoku, ponudivši Moskvu koja je „spremna koordinirati sa svim konstruktivnim partnerima“. On tvrdi kako je ključ za kraj izraelsko-palestinskog sukoba stvaranje neovisne Palestine s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom. Rusija tvrdi da je dobar izbor za posredovanje jer ima odnose s Izraelom, Palestincima, Hamasom i Hezbolahom, Iranom i velikim arapskim silama.





Švicarska poručila da izraelski odgovor Hamasu treba biti “proporcionalan”

Švicarski ministar vanjskih poslova rekao je u petak da se Izrael ima pravo braniti nakon smrtonosnog napada Hamasa, ali i da odgovor treba biti “proporcionalan”, na brifingu na kojem je potvrdio da je u nasilju poginula osoba koja ima dvojno švicarsko i izraelsko državljanstvo.

“Pozivamo da se poštuje međunarodno humanitarno pravo premda priznajemo da Izrael ima legitimno pravo na obranu”, rekao je Ignazio Cassis na brifingu za novinare odgovarajući na pitanje o mogućoj kopnenoj invaziji na Pojas Gaze. “Moraju pronaći proporcionalan odgovor”, rekao je.





Cassis je na početku brifinga rekao da je u nasilju poginula 70-godišnja osoba koja ima dvojno švicarsko i izraelsko državljanstvo. Rekao je da su tu osobu ubili “teroristi”. Dodao je da Švicarska nema nikakve kontakte s Hamasom. “Sada nije vrijeme za usluge. Sada je vrijeme rata”, rekao je.

Naglasio je da švicarska vlada smatra Hamas “terorističkom organizacijom”. Sada razmatra kako to učiniti pravno obvezujućim, možda njegovom zabranom, rekao je.

Bijela kuća: Poziv Izraela na premještanje civila iz Gaze je “težak zadatak”

Komentari

komentar

You may also like