Rekordna inflacija u eurozoni od početka postojanja eura

Inflacija za krajnje potrošače u 19 zemalja eurozone u kolovozu je dosegla 9.1% posto na godišnjoj razini- To je ujedno i neslavni rekord za cijelo vrijeme postojanja jedinstvene europske valute od 1. siječnja 1999., pokazuju podaci Eurostata.

Nije ništa bolje ni u UK, koja trenutno ima najgoru inflaciju od svih zemalja G7, dosegnuvši 10.1% u 12 mjeseci do srpnja. Energija je glavni pokretač rastuće inflacije u Europi, premašivši godišnju stopu inflacije od 38.3%. Hrana, alkohol i duhan također su porasli na 10.6%, u usporedbi s 9.8% u srpnju.

Estonija, jedna od najsiromašnijih zemalja u Uniji, ima najvišu stopu inflacije u eurozoni od 25.2%, a slijede je Litva s 21.1% i Latvija s 20.8%. U kolovozu je inflacija u Njemačkoj iznosila 8.8%, a u Francuskoj 6.5% i to su ključna gospodarstva eurozone. U Hrvatskoj je u kolovozu inflacija iznosila 12.1%.

“Specifični europski problemi nastavljaju podizati stopu inflacije”, napisao je viši ekonomist ING banke Bert Colijn za Euronews. “Kriza opskrbe plinom i suše trenutačno doprinose inflaciji. Rusija kao veliki proizvođač energije smanjuje dotok plina europskim zemljama koje su stale na stranu Ukrajine u ratu. U isto vrijeme, gotovo polovica Europe pogođena je sušom bez presedana koja šteti poljoprivrednim gospodarstvima i ograničava proizvodnju osnovnih usjeva poput kukuruza te podiže cijene hrane. Euro je s današnjim danom na jednakoj vrijednosti kao dolar što se nije dogodilo od 2001. i što može učiniti uvezenu robu skupljom, posebice naftu, koja se izražava u dolarima.

Ruski ekonomisti za njihove novine Vedomosti smatraju da stopa inflacije u Europi još nije ni na vrhuncu. Makroekonomska klima, geopolitičke napetosti i trenutni skok cijena plina, prema stručnjaku BCS World of Investments Denisu Buivolovu, mogu dodatno pogoršati situaciju. Kašnjenje u pooštravanju monetarne politike u EU pogoršava situaciju, istaknuo je stručnjak. “Europska središnja banka sada je uhvaćena između dvije vatre: s jedne strane bori se protiv inflacije, a s druge strane pokušava zadržati gospodarstva izvan duboke recesije”, rekao je stručnjak.

Komentari

komentar





You may also like