Rusija i SAD otkrivaju broj svog strateškog naoružanja

Podatke o broju strateških ofanzivnih oružja Rusije i Sjedinjenih Država, koje dvije zemlje, sukladno sporazumu, dostavljaju od 1. ožujka, objavilo je jučer rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ruske oružane snage posjeduju 517 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), raspoređenih balističkih raketa na strateškim podmornicama (SLBM) i raspoređenih teških bombardera. Američka vojska ima ih 651.

Ruska Federacija ima 1.456 nuklearnih bojnih glava na raspoređenim ICBM-ima, i podmornicama SLBM, dok ih Sjedinjene Države imaju 1.357.

Rusija na raspolaganju ima 767 raspoređenih i nerazmještenih lansera za ICBM, SLBM i teške bombardere, a 800 ih posjeduju Sjedinjene Države.

„Podaci o ukupnim količinama strateškog ofanzivnog naoružanja u Rusiji i Sjedinjenim Državama dostavljaju se od 1. ožujka 2021. na temelju obavijesti predviđenih Ugovorom o smanjenju strateškog naoružanja (START), koje su strane razmijenile u ožujku 2021. …” – objašnjeno je u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije.

Naveli su da je SAD proglasio broj od 800 raspoređenih i nerazmještenih lansera ICBM-a, raspoređenih i nerazmještenih lansera SLBM-a, raspoređenih i nerazmještenih teških bombardera, ali da je on postignut ne samo zahvaljujući stvarnom smanjenju američkog naoružanja, već i kroz jednostrano povlačenje 56 lansera SLBM iz Ugovora. (“Trident II” i 41 teški bombarder B-52N.)





“Njihovo je ponovno opremanje izvedeno na takav način da ruska strana ne može potvrditi da je ovo strateško ofenzivno oružje učinjeno neprikladnim za uporabu nuklearnog oružja, kako je predviđeno u stavku 3. … Protokola uz Ugovor”, izjavilo je rusko MVP.

„Ukupno broj dozvoljen sukladno s … Ugovorom Sjedinjene Države premašuju za 101 jedinicu”, zaključilo je rusko MVP.

 





Komentari

komentar

You may also like