Girkin: Glavna dilema Vladimira Putina razotkrivena nakon osvajanja Soledara

Tvrdnja Moskve da su njene snage zauzele Soledar znači da će predsjednik Vladimir Putin morati donijeti tešku odluku o tome kako uravnotežiti suprotstavljene interese među onima koji se bore u njegovoj invaziji na Ukrajinu, prema bivšem ruskom zapovjedniku Igoru Girkinu, prenosi Newsweek.

Ruska vojska priopćila je u petak da je zauzela Soledar, što joj je omogućilo da napreduje prema gradu Bahmutu 15 kilometara južno, gdje su se mjesecima vodile žestoke borbe. Kijev je to odbacio i poručio da je borba za Soledar u tijeku.

Financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin preuzeo je snažan osobni ulog u operaciji u koju su bile uvelike uključene njegove trupe, iako rusko Ministarstvo obrane isprva nije priznalo ulogu privatne vojne tvrtke (PMC) u bitci. Rusko ministarstvo obrane kasnije je priznalo sudjelovanje Wagnerovih trupa dok se borba razvija oko toga tko bi trebao preuzeti zasluge za navodno napredovanje.

Girkin je na svom Telegram kanalu kazao da postoji “akutni sukob” između neslužbenih snaga poput Wagnera i tradicionalnog ruskog vojnog zapovjedništva, što je situacija za koju vjeruje da je tijekom rata “potpuno neprihvatljiva”. Rekao je da načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov, koji je sada zadužen za kampanju u Ukrajini, predstavlja rizik za Wagner jer on i ministar obrane Sergej Šojgu žele podrediti, ili čak raspustiti Wagner i prebaciti njegove trupe i opremu u ruski vojni napor. Time bi se uklonili svi oni koje Šojgu i Gerasimov osobno smatraju “neprijateljskima” za sebe i politički opasnima, rekao je Girkin, vojni bloger koji je već bio kritičan prema ruskim ratnim naporima.

Prigožin je Putinov saveznik i tvrdi se da ga sluša predsjednik, ali Girkinovi komentari su “razotkrili veliku dilemu” za ruskog predsjednika, prema istraživačkom centru Instituta za proučavanje rata (ISW). Girkin smatra da Putin “mora djelovati kao arbitar” između onoga što se čini suprotstavljenim interesima Prigožina i Ministarstva obrane. Mogućnosti su da Wagner zadrži svoju ulogu u ratu ili da se Prigožin makne po strani, čime bi prestao njegov politički utjecaj. Girkin je kazao da bi potonji slučaj ojačao poziciju Šojgua, ali se ne bi svidio Putinovom unutarnjem krugu.

U zamahu Putinovog distanciranja od vojnih neuspjeha u Ukrajini, Girkin je rekao da bi “najnormalniji izlaz iz sadašnje situacije bio da Putin osobno prihvati ulogu vrhovnog zapovjednika”. “Međutim, predsjednik je tvrdoglavo izbjegavao osobnu odgovornost za postupke trupa u ratu gotovo 11 mjeseci”, napisao je Girkin, dodajući da će Putin morati birati između uklanjanja Prigožina, zadavanja “snažnog udarca Šojguu ili preuzimanja stvari u svoje ruke.”





ISW je naveo da Putinovo nastojanje da uravnoteži podršku ruskog Ministarstva obrane, distanciranje od vojnih neuspjeha i iskorištavanje Prigožinovih paralelnih vojnih snaga, “može imati posljedice na njegovu moć”.

Medij: Najveća vojna snaga Rusije sada je postala njena slabost





Komentari

komentar

You may also like