Rusija nudi brzo državljanstvo stanovnicima okupirane Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu dekret kojim se pojednostavljuje proces stjecanja ruskog državljanstva i putovnica stanovnicima ukrajinskih regija Hersona i Zaporožja koje su okupirane od strane Rusije, izvještava Reuters.

Odluka označava daljnji korak prema “rusifikaciji” dviju regija, gdje je Rusiji rat omogućio uspostavu neprekidnog kopnenog mosta koji povezuje Rusiju s poluotokom Krimom oduzetim Ukrajini 2014. godine. Putinov potez proširuje shemu koja je dostupna stanovnicima područja pod kontrolom separatista u ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk, gdje je Moskva od 2019. izdala oko 800 000 putovnica.

Rusija je sredinom ožujka preuzela punu kontrolu nad regijom Herson, sjeverno od Krima, a na sjeveroistoku drži dijelove regije Zaporožja. U Hersonu je ukrajinski guverner svrgnut, a vojno-civilna administracija je ranije ovog mjeseca objavila da planira zatražiti od Putina da regiju uključi u sastav Rusije do kraja 2022. Ukrajina se obvezala da će preuzeti sav svoj zauzet teritorij.

Upitan o potezu za državljanstvo, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio  je da će Washington “nasilno odbaciti” svaki potez koji je dio ruskih napora da nametne svoju volju Ukrajini. “Vidjeli smo kako ruske snage pokušavaju na razne načine pokoriti ili podčiniti ukrajinski narod na ovim područjima”, rekao je Price na redovitoj konferenciji za novinare.

Komentari

komentar





You may also like