Rusija odbila napade na Krim, Šojgu posjetio snage u Ukrajini

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je glavni stožer ruske vojne skupine “Centar” koja je uključena u ukrajinski sukob, objavile su jutros ruske novinske agencije citirajući ministarstvo obrane. Zapovjednik skupine “Centar” izvijestio je ministra o borbenom stanju, a Šojgu se zahvalio časnicima i vojnicima na “provođenju uspješnih operacija” u blizini Limana, javlja Interfax.

Ministru obrane predstavljeno je švedsko borbeno vozilo pješaštva CV-90, koje su ukrajinski vojnici u povlačenju napustili nakon što je pogođeno ručnom protutenkovskom granatom, te je izvješten o njegovim “nedostacima”. Izvješće je bilo u skladu s ruskim nastojanjima da umanje učinkovitost oružja i opreme koju su članice NATO-a i druge zapadne zemlje isporučile Ukrajini, navodi Reuters.

Ministrovo putovanje uslijedilo je nekoliko dana nakon posjeta prvoj crti bojišnice načelnika Glavnog stožera generala Valerija Gerasimova. Obojicu je žestoko napao Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke skupine Wagner.

Također, Moskva je priopćila da je odbila napade ukrajinskih mornaričkih i zračnih bespilotnih letjelica na svoju pomorsku bazu u Novorosijsku na Crnom moru i na anektirani poluotok Krim.

“Sinoć su ukrajinske oružane snage, uz pomoć dva broda bez posade, pokušale napasti pomorsku bazu Novorosijsk, na jugu Rusije. Čamci bez posade otkriveni su i uništeni redovnom paljbom s ruskih brodova koji su štitili pomorsku bazu”, objavilo je rusko ministarstvo obrane na Telegramu.

U Novorosijsku, velikoj naftnoj luci, završava naftovod dug oko 1500 km od naftnih polja zapadnog Kazahstana i ruskih regija koje se nalaze sjeverno od Kaspijskog jezera. Kaspijski naftovodni konzorcij (CPC), koji upravlja naftovodom, rekao je da nije prijavljena nikakva šteta i da je nafta nastavila normalno teći do brodova usidrenih u luci.





Rusija je u utorak objavila da je osujetila napad tri ukrajinske mornaričke bespilotne letjelice na patrolne brodove u Crnom moru 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja, baze ruske Crnomorske flote na Krimu. Sličan napad dogodio se tjedan dana ranije. Rusko ministarstvo obrane također je objavilo da su u noći s četvrtka na petak ruske snage oborile 13 bespilotnih letjelica koje su napadale poluotok Krim. Navodi se da nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Komentari

komentar





You may also like