Rusija poručuje da stav Zapada o izraelskim akcijama u Gazi “nadilazi moral i zakon”

Rusija je u srijedu poručila da stajalište Zapada o izraelskim akcijama u Pojasu Gaze “nadilazi moral i zakon jer se i jedno i drugo krši”, prenosi Anadolu.

“Smatramo da pozicija Zapada nadilazi moral i zakon jer se i jedno i drugo krši. Ne može biti dvostrukog morala, dvostrukog tumačenja istih zakonodavnih i međunarodnih pravnih normi”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare u Moskvi.

Glasnogovornica je naglasila da je “kada počne žongliranje sa standardima, sve to nemoralno, jer nije slučajno, nego se radi o strategiji”.

“Opet smo govorili o neprihvatljivosti neselektivnih napada”, rekla je, dodajući da su udari na gusto naseljena urbana područja doveli do golemih civilnih žrtava i uništenja civilne infrastrukture, uključujući Al Šifu, najveću bolnicu u Gazi.

Lavrov: Uspostava palestinske države “neizbježna”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da je palestinska država “neizbježna”.





“U povijesnom aspektu, uspostava palestinske države je neizbježna”, rekao je Lavrov u intervjuu za ruski televizijski kanal RT.

Lavrov je izrazio žaljenje što se većinu vremena u raspravama o budućnosti Pojasa Gaze “ne obraća pozornost” na pitanja uspostave palestinske države u susjedstvu Izraela.

Ministar je poručio da su prekid vatre i rješavanje humanitarnih problema glavni prioriteti u palestinsko-izraelskom sukobu. “Neposredna zadaća, najhitnija je prekid neprijateljstava i usvajanje mjera za rješavanje humanitarnih problema koji se primjećuju posvuda (na palestinskom teritoriju)”, rekao je.





Kako je izraelski napad na Pojas Gaze ušao u 40. dan, najmanje 11.320 Palestinaca je ubijeno, uključujući više od 7.800 žena i djece, a više od 29.200 je ozlijeđeno, prema posljednjim podacima palestinskih vlasti. Tisuće zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u izraelskim nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu od prošlog mjeseca. Izraelski broj poginulih u međuvremenu je oko 1200, prema službenim podacima.

“Rusija je prešla sve crvene linije oko rata u Gazi”, tvrdi izraelsko-ruska stručnjakinja

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like