Rusija prekinula sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica!

Crnomorski sporazumi danas su zapravo prestali vrijediti, jer dio dogovora koji se tiče Rusije u žitnom poslu nije ispunjen, izjavio je maloprije glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“… Kako je ranije rekao predsjednik Ruske Federacije, mandat istječe 17. srpnja. Nažalost, dio koji se odnosi na Rusiju u ovom crnomorskom sporazumu još nije implementiran. Stoga je njegovo djelovanje prekinuto”, izjavio je Peskov novinarima. „Posao sa žitom je stao. Čim (njegov) ruski dio bude implementiran, ruska strana će se odmah vratiti realizaciji ovog posla.”

Rusija je službeno izvijestila Tursku, Ukrajinu i Tajništvo UN-a o svom protivljenju produženju ugovora o žitu, izjavila je danas i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“Uskoro će biti objavljeno priopćenje Ministarstva vanjskih poslova s ​​detaljnim objašnjenjima ruskog stava.” – dodala je Zaharova.

Podsjećamo: sporazum grain deal o izvozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, sklopljen prošle godine uz posredništvo Turske i UN-a, formalno ističe večeras u 24:00 sati.

Dakle, od sutra će ponovo biti uvedena blokada ukrajinskih luka od strane ruskih vojnih brodova, prije svega luke Odesa kroz koju su se najvećim dijelom i izvozile ukrajinske žitarice nakon postizanja sporazuma. Ruski su vojni brodovi tada, nakon inspekcija, propuštali brodove s ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima do Turske, gdje je vršen pretovar i njihova daljnje distribucija – najvećim dijelom u zapadnoeuropske luke.





Temeljem sporazuma iz Ukrajine su izvezeni milijuni tona žitarica, međutim nikada nisu ispunjene one obveze koje su se odnosile na omogućavanje izvoza i ruskih žitarica i umjetnih gnojiva kroz otvaranje SWIFT računa za nadležnu rusku Poljoprivrednu banku.

Međutim, Moskva je i usprkos tomu već dva puta produljivala sporazum,  navodeći kao uvjet za buduće produljenje upravo ispunjenje obveze koja se odnosi na njene navedene proizvode.

Iako je UN, i njegov glavni tajnik Antonio Guterres osobno, u više navrata najavljivao  kako će se provesti u djelo i obveza prema Rusiji iz navedenog sporazuma, do toga nikada nije došlo, o čemu je u više navrata upozoravao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.





Čekamo i najavljeno službeno priopćenje ruskog MVP-a na ovu temu, iako je i bez toga već više-manje sve jasno.

Sullivan zaprijetio Moskvi „ogromnim posljedicama“ ako ne produži ugovor o žitu koji ističe večeras

Komentari

komentar

You may also like