Rusija tvrdi: Su-57 se koristi u Ukrajini, koristili smo ga i u Siriji protiv F-35

Moskva je službeno potvrdila da koristi svoj novi lovac pete generacije Suhoj Su-57 Felon u Ukrajini. To je potvrdio generala Sergej Surovikin, novi zapovjednik napada na Ukrajinu u razgovoru s ruskim novinarima.

General Surovikin je izjavio da je svaki put kada je Su-57 poletio i sudjelovao u misijama u Ukrajini, pogodio zadane zračne i kopnene ciljeve. “Zrakoplov rješava višestruke zadatke”, rekao je Surovikin, naglašavajući niz opcija naoružanja, prenosi ga RIA. Ranije, sredinom lipnja, ruski mediji sugerirali su da se Su-57 koristio “za izgradnju taktičke informacijske mreže”. Vladimir Gutenev, član stručnog vijeća Državne dume, rekao je da je Su-57 već korišten u Siriji. Prema njegovim riječima, 2018. u Siriji su raspoređena četiri ova borbena zrakoplova.

No, Rusija je tada, barem službeno, imala samo četiri prototipa, dok je prvi serijski Su-57 bio gotov krajem prošle godine. Gutenev je naglasio da su ruske zračne i svemirske snage koristile Su-57 u Siriji za “otkrivanje američkih F-22 i F-35 koji su bili na istom području operacija”. Unatoč ovim tvrdnjama, Gutenev je sugerirao da je rat u Ukrajini dao novu perspektivu na sposobnosti Su-57, koje nisu zbilja testirane u Siriji. Ruski stručnjaci kažu da Moskva upravo zbog toga oprezno koristi svoj lovac pete generacije jer Zapad još ne zna mnogo o stvarnim performansama. Iz tog razloga, Surovikin jednostavno govori o daljinskim napadima i prikupljanju podataka.

Je li Su-57 oborio ukrajinski avion?

Surovikin je rekao da je Su-57 korišten protiv zračnih ciljeva. Takva izjava sugerira da se SU-57 sukobio s ukrajinskim avionom. U ovom trenutku, međutim, nema dokaza da se to dogodilo. Trenutno nema signala, dokaza ili bilo kakvih obavještajnih podataka da je Su-57 bio radarom ili vizualno opažen u Ukrajini. Ruski stealth lovac prvenstveno jest naoružan dalekometnim projektilima zrak-zrak. To su R-37M (RVV-BD), uz raketu srednjeg dometa K-77M i dvije rakete kratkog dometa R-74M2 i K-MD, piše portal BulgarianMilitary.

Četiri nova Su-57

Krajem kolovoza dovršena su četiri nova lovca Su-57. To za TASS izjavio izvršni direktor ruske Ujedinjene korporacije za proizvodnju zrakoplova, Jurij Sljusar. Vijest nudi tračak optimizma ruskim zračnim snagama, posebno u svjetlu ekonomskih sankcija koje Rusija trpi zbog napada na Ukrajinu. Nedostatak zaliha zapadne tehnologije (uglavnom mikročipova) ima svoj utjecaj, ali očito nije zaustavio proizvodnju “perjanice” ruske avioproizvodnje. “Program Su-57 se nastavlja i budućnost je jasna”, dodao je Sljusar. Također, krajem kolovoza ruski izvori javljaju da su nove proizvodne linije za montažu ovih aviona otvorene u zrakoplovnoj tvornici kod grada Komsomolsk na Amuru na ruskom Dalekom istoku. 

Komentari

komentar





You may also like