Rusiji neprihvatljiv razmještaj američkih vojnika iz Afganistana u susjedne zemlje

Premještanje američkih snaga iz Afganistana u susjedne zemlje za Rusiju je neprihvatljivo, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a vijest prenose RIA Novosti.

“Amerikancima smo o tome rekli izravno i iskreno”, kazao je ruski diplomat, navodeći, kako bi, ako Washington na taj način postupi, to “puno promijenilo” u rusko-američkim odnosima.

“Upozoravamo ih kako smo protiv takvih koraka”, kazao je Rjabkov dodajući kako Moskva o tom pitanju razgovara sa svojim srednjoazijskim saveznicima i s drugim državama u regiji. Uz to, rekao je dalje, Rusija je uspostavila kanale dijaloga na ovu temu i sa Sjedinjenim Državama.

“Naši (američki i ruski, op.GN.) posebni izaslanici za Afganistan u vrlo su bliskim kontaktima i interakciji, baš kao što čelnici povremeno razgovaraju o ovoj temi, mislim na ministra vanjskih poslova i državnog tajnika”, zaključio je Rjabkov.

Podsjećamo: nakon što je američka administracija donijela odluku o povlačenju vojnika iz Afganistana (već su gotovo svi povučeni, uz ostatak od cca tisuću vojnika kao svojevrsno osiguranje povlačenja NATO snaga) što se mora dovršiti do 11. rujna ove godine, u Afganistanu rastu napetosti: talibani su zauzeli značajne teritorije i pokrenuli ofanzivu na velike gradove, pri čemu im se suprotstavljaju oslabljene vladine snage. Pentagon razmišlja o raspoređivanju dijela svojih snaga u Afganistanu susjednim državama Srednje Azije, od kojih su neke članice vojnog saveza Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti – ODKB, pod vodstvom Rusije. Konačna odluka Washingtona o tome još nije donijeta, a vjerojatno se čeka i službeni stav Moskve kojeg je, kako se čini, upravo opisao Sergej Rjabkov.

 
 

Komentari

komentar

You may also like