Ruski “Sakhalin Energy” kupcima LNG plina poručuje da počnu plaćati preko moskovske banke

Ruska energetska tvrtka Sakhalin Energy Investment Co zatražila je od svojih kupaca ukapljenog prirodnog plina (LNG) da plaćanja vrše putem moskovske jedinice jedne europske banke i pregovaraju s kupcima o zamjeni valuta. Naime, ideja je da se plaćanja odmakne od američkog dolara, rekla su dva izvora upoznata s tim pitanjem za Al Jazeeru.

Promjene slijede nakon dekreta ruskog predsjednika Vladimira Putina od 30. lipnja o osnivanju nove tvrtke koja će preuzeti sva prava i obveze Sakhalin Energyja. Neki kupci već plaćaju putem određene banke, ali se ta plaćanja još uvijek vrše u američkim dolarima, dodali su izvori koji su željeli ostati anonimni. Među alternativnim valutama plaćanja o kojima se razgovaralo bili su kineski juan, japanski jen i južnokorejski won, rekao je jedan od izvora.

Sakhalin Energy razvija i održava naftna i plinska polja Piltun-Astohskoje i Lunskoje, poznata kao projekt Sahalin-2, u Ohotskom moru, priobalnom otoku Sahalin na ruskom Dalekom istoku. Oko 4%  svog svjetskog LNG-a dolazi iz proizvodnog kompleksa Prigorodnoje. Većina LNG-a iz projekta Sahalin-2 ide za azijske kupce.

Komentari

komentar

You may also like