nuklearna raketa

Ruski senator: Tampon zona u Ukrajini bit će očišćena oružjem koje još nije korišteno

Ruski senator Dmitrij Rogozin, ocjenjujući preliminarne rezultate dvije godine ruske Specijalne vojne operacije – SVO u Ukrajini (kako ju službeno naziva Moskva), objavio je popis ukrajinskih regija koje bi još trebalo „osloboditi“, i nagovijestio korištenje “oružja velike snage koje još nismo upotrijebili” za ciljeve “koje smo se dosad suzdržavali uništiti.”  – piše u ponedjeljak moskovska Pravda.

Nažalost, ovo će biti nužna mjera – NATO je već službeno dopustio Ukrajini da koristi svoje dalekometno “visokoprecizno” oružje na cijelom teritoriju Rusije – kazao je Rogozin.

Medij napominje da je objavljen sličan popis ukrajinskih regija “za čišćenje” (s različitim političkim ocjenama):od zamjenika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva, predstavnika Pentagona, think tankova Stratfor, ISW itd., i različitih analitičara obavještajne zajednice, kao i vojnih stručnjaka iz Rusije, EU odnosno Zapada u cijelosti.

Koje bi regije bile “ruske tampon zone”?

Pravda piše kako su se “na primjer, i zapadni (s indignacijom) i ruski vojni analitičari složili da bi tampon zona Ruske Federacije u bivšoj Ukrajini uključivala slijedeće regije:

  1. Odesa, Herson i Mikolaiv sa svojim regijama uz zatvaranje pristupa Crnom moru,
  2. Sumska oblast koja projektilima prijeti ruskim regijama Smolensk, Brjansk, Kurskoj oblasti pa čak i Moskvi.
  3. regija Harkiv,
  4. Kijev – koji je političko, gospodarsko i logističko središte Ukrajine.

U svom Telegram kanalu, bivši zamjenik predsjednika vlade Ruske Federacije rekao je da svi teritoriji Zaporoške i Hersonske regije, DNR i LNR unutar njihovih administrativnih granica “moraju biti oslobođeni prisutnosti svih trupa osim Oružanih snaga Ruske Federacije.”





Odesa (Foto: EPA/STEPAN FRANKO/Hina)

Preko Odese do Pridnjestrovlja

Rogozin, bivši šef odbora Vojno-industrijske komisije Ruske Federacije i bivši čelnik Roskosmosa, objasnio je da je zbog prijetnji crnomorskom brodarstvu i ruskoj Crnomorskoj floti potrebno osloboditi Odesku i Mikolaivsku regiju, idući “do granica s Pridnjestrovskom Moldavskom Republikom, čija je apsolutna većina stanovništva u više navrata na referendumima glasovala za priključenje Rusiji”.

Ruski senator je primijetio da bi tijekom takve operacije bilo potrebno prijeći Dnjepar i očistiti neprohodna ušća – zbog čega, vjerojatno, ruski Glavni stožer razvija operaciju “ulaska” ne s istoka, već sa sjevera.

“Demilitarizacija… uključuje lišavanje preostalog teritorija neprijatelja (izvan navedenih regija), ako ne pravne osobnosti, onda … prava na vlastitu punopravnu vojsku (osim policijskih snaga), vojno-industrijskog kompleksa i prisutnosti strane vojne sile.





Foto: Public Domain/ Wikimedia Commons

Denacifikacija

Zadaću denacifikacije Ukrajine, koju je rusko vodstvo postavilo kao cilj SVO, Dmitrij Rogozin objašnjava kao “rusifikaciju i sveopće poništavanje zločinačke politike ukrajinizacije ovih ruskih zemalja”, a to znači “likvidaciju ratnih zločinaca koji su organizirali krvavi puč i državni udar 2014. u Kijevu, a potom pokrenuli masakr u Donbasu” te konačnu i potpunu zakonsku zabranu nacističkih i fašističkih organizacija.

Kao zasebnu točku, član Odbora Vijeća Federacije za obranu i sigurnost bilježi prijetnju izazvanu opskrbom Zapada “visokopreciznim” oružjem dugog dometa. „Budući da Oružane snage Ukrajine primaju projektile i drugo oružje za uništavanje naših gradova, strateške prometne i energetske infrastrukture, potrebna je tampon zona na sjevernom dijelu bojišnice“.

“Neutraliziranje ovih prijetnji vjerojatno će zahtijevati određenu eskalaciju vojne akcije s naše strane, prije svega, korištenje onih vrsta oružja veće moći koje još nismo koristili, i njihovu upotrebu protiv ciljeva koje smo se do sada suzdržavali uništiti ,” – kazao je Rogozin.

Foto: Guliver/AP/Virginia Mayo; Dmitrij Rogozin

Taktičko nuklearno oružje

“Govoreći o oružju velike snage i novim ciljevima, Dmitrij Rogozin vjerojatno ne misli na streljivo i granate povećane snage – oni se već koriste u SVO. Kao i rakete povećane snage kao što je Armor-Piercer. Možda političar i vojnik “oprezno nagovještava potrebu korištenja taktičkog nuklearnog oružja ili protusatelitskog oružja”, objasnio je za Pravda.Ru obavještajni stručnjak Georgy Riper.

Moskovski medij podsjeća da su prije druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, dužnosnici NATO sveza dopustili Ukrajini da zapadnim oružjem udari na “stare” teritorije Rusije. Lukavo su to nazvali “samoobranom” koja “uključuje napade na… ciljeve izvan Ukrajine” i rekli da “Ukrajina ima pravo to učiniti kako bi se zaštitila.” – navodi ruski medij.

Pritom podsjeća, kada ga je Financial Times upitao: “Dopuštate li to stvarno?”, dužnosnik NATO-a to potvrdio i rekao da savez sada došušta Kijevu da “napadne ruske vojne ciljeve izvan Ukrajine”.

Ruski analitičari reagirali na Putinovu izjavu: Odesa, Mikolaiv i Černihov bit će u ruskoj tampon zoni

Komentari

komentar

You may also like