Rusko državljanstvo za pola milijuna ljudi iz Donbasa

Oko 527 000 stanovnika u regiji Lugansk i Donjeck dobili su brzim postupkom rusko državljanstvo u samo dva dana, piše ruski TASS. Oko 2000 molbi je odbijeno.

Ove regije u Donabasu i dalje su formalno pod Ukrajinom, ali Moskva dovodi u pitanje legitimnost i namjere kijevske vlasti nad ovom regijom. Naime, sukobima zahvaćena regija na samom istoku Ukrajine ima podjednak broj Ukrajinaca i Rusa, a geostrateški, energetski, industrijski i kulturno je bitna Rusiji još od Ruskog carstva. Većina stanovnika priča ruskim jezikom.

Ruski predsjednik Putin, 24.5. najavio je brzu proceduru izdavanja ruskog državljanstva za stanovnike ove regije ukoliko apliciraju za državljanstvo. Učinio je to uslijed rastućih napetosti između Rusije i NATO saveznika oko stanja u Ukrajini.

Kremlj je više puta izrazio zabrinutost za rusko stanovništvo u ovoj regiji, ali i odlučnost da stanovništvo zaštiti čime god je potrebno, sugerirajući da ni sila nije isključena kao metoda. Odluka o izdavanju državljanstva moguć je korak prema takvoj “zaštiti”.

Komentari

komentar





You may also like