SAD i UK pozdravljaju nalog Haškog suda za uhićenje Putina

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo su pozdravili odluku Međunarodnog kaznenog suda u Hagu da izda nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina počinjenih u Ukrajini.

Sud je rekao da je ruski predsjednik “navodno odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva (djece) i protuzakonitog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju”. Također je izdan nalog za uhićenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, predsjedničke povjerenice za prava djece u Rusiji. Sud tvrdi da su se ratni zločini dogodili na ukrajinskom okupiranom području. 

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je nalog suda i tvrdi da je Putin “jasno počinio ratne zločine” i da je nalog, iako taj sud nije priznat u SAD-u, “opravdan” i da je “vrlo jaka točka”. Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly rekao da je ključno da oni na vrhu režima u Moskvi odgovaraju za “zvjerstva” koja su se dogodila u Ukrajini, prenosi BBC.

Čelnik britanski laburista Sir Keir Starmer, bivši direktor javnog tužiteljstva, također je podržao odluku. “Današnja objava šalje važnu poruku: neće biti mjesta za skrivanje za Putina i njegovih prijatelja. Svijet je odlučan natjerati ih da plate za ono što su učinili”, rekao je. “Ovi slučajevi samo su vrh ledenog brijega. Jednog dana Putin će se suočiti s pravdom: do tada fokus svih koji vjeruju u slobodu i slobodu Ukrajine mora i dalje biti na osiguravanju njezine pobjede”.

Optužbe je brzo odbacio Kremlj, koji ne priznaje Međunarodni kazneni sud, i opisao ih kao “pravno ništavne”.

Analitičar Tim Marshall rekao je za LBC da bi Putina prvo trebalo ukloniti s vlasti, a onda bi se trebao naći u drugoj zemlji moja priznaje taj sud, kako bi sud imao ovlasti suditi ruskom predsjedniku u Hagu. Marshall je rekao da je odluka suda “u ovom trenutku simbolična”. “Malo je vjerojatno da će ikada biti izveden pred sud”, rekao je i dodao: “Rusija ne priznaje autoritet Haga…Čak i ako Putin bude svrgnut i drugi vođa dođe na vlast i uhiti ga, ne bi ga prebacili u Haag”.





Komentari

komentar

You may also like