SAD optužuju Izrael za monopol u zrakoplovnim letovima zbog Covida-19

I u američko-izraelskim odnosima nije uvijek sve onako idealno kako se na prvi pogled čini. Poglavito je to slučaj kada se sukobe njihovi poslovni interesi i kada Washington u pravilu staje u zaštitu američkih kompanija ne mareći previše na formalna strateška savezništva ili partnerstva. U nešto slično priliku se imala uvjeriti i Hrvatska pri narudžbi izraelskih polovnih vojnih zrakoplova F-16 Barack. O tome svjedoči i slijedeće vijest:

Ako američki zrakoplovi ne smiju obavljati izvanredne letove za Izrael, tada izraelski putnički zrakoplovi neće smjeti letjeti u Sjedinjene Države, izvijestili su u nedjelju, 14. veljače, izraelski mediji pozivajući se na svoje izvore u Washingtonu.

Naime, oni navode kako je Bidenova administracija optužila Izrael za kršenje slobode zračnog putovanja nakon zatvaranja granice te zemlje zbog pandemije koronavirusa. Navodno je tražila da Izraelci dozvole američkim zrakoplovima slijetanje u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu.

Kako prenosi The Jerusalem Post, izvor u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova demantirao je tu vijest, kazavši kako oni ne znaju ni za kakvu prijetnju iz SAD-a po tom pitanju.

Prošli tjedan američko Ministarstvo prometa službeno se žalilo izraelskom prometnom odjelu nakon što je napravljena iznimka da El Al nastavi letjeti za Izrael usprkos zatvaranju granice. Izraelski nacionalni zračni prijevoznik prethodno je pobijedio na natječaju Izraelske uprave za civilno zrakoplovstvo za hitne letove u SAD zbog suočavanja s globalnom pandemijom, kao i letove za Dubai. Američka Deltai United Airline, kao i svi ostali prijevoznici osim El Al-a, nisu smjeli letjeti između Sjedinjenih Država i Izraela.

Prema američkom Ministarstvu prometa ova situacija krši zrakoplovni sporazum dviju zemalja, koji jamči jednak tretman izraelskih i američkih zrakoplovnih kompanija, navodi The Jerusalem Post.

O ovoj temi oglasio se i CNN koji kaže kako žalba, podnesena u ime američkog Ministarstva prometa, ukazuje na to da, usprkos karanteni, izraelska zrakoplovna tvrtka El Al nastavlja obavljati putničke usluge, dok američka Delta i United Airlines smiju prevoziti samo teret. Takvo stanje američko Ministarstvo prometa smatra kršenjem ugovornih obveza i stvaranjem konkurentske prednosti izraelskoj tvrtki.

Komentari

komentar

You may also like