SAD prijete uvođenjem sankcija zbog opskrbe Irana oružjem iz Rusije i Kine

Američka vlada mogla bi uvesti sankcije kako bi spriječila opskrbu Irana oružjem iz Rusije i Kine, izjavila je Dana Strole, pomoćnica čelnika Pentagona za Bliski istok.

Prema njenim riječima, američki partneri na Bliskom istoku, uključujući Perzijski zaljev, trebali bi shvatiti kako je samo suradnja s Washingtonom u njihovom sigurnosnom interesu.

Republikanski senator Todd Young je pak dodao kako Iran navodno prenosi oružje primljeno od Rusije i Kine svojim saveznicima u regiji koji sudjeluju u neprijateljskim akcijama.

Početkom srpnja ruski medij Sputnik izvijestio je kako Rusija priprema ažurirani sigurnosni koncept u Perzijskom zaljevu.

“Naši prijatelji zainteresirani su za našu dugogodišnju inicijativu o konceptu kolektivne sigurnosti u Zaljevskoj zoni. Sada, uzimajući u obzir najnovije događaje, radimo na njegovoj ažuriranoj verziji. U vrlo bliskoj budućnosti bit ćemo spremni podijeliti ga sa zainteresiranim stranama”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (info:RIA Novosti).

Rusko ministarstvo vanjskih poslova predstavilo je koncept zajedničke sigurnosti u zoni Perzijskog zaljeva 23. srpnja 2020. godine. Među predloženim mjerama su jačanje dijaloga između vojska regije i stručnjaka, koordinacije letova vojnog zrakoplovstva, prihvat promatrača u objekte, tajnost informacija o kupnji oružja, odbijanja raspoređivanja vojnih skupina trećih zemalja u Perzijskom zaljevu i smanjenja inozemne vojne prisutnosti u regiji. Osim toga, službena Moskva izrazila je prijedlog o osnivanju Organizacije za sigurnost i suradnju u Perzijskom zaljevu, koja bi kao promatrače uključivala Moskvu, Washington, Peking, New Delhi, zemlje EU-a i druge izvanregionalne igrače.





Međutim, veleposlanica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-u Kelly Craft u listopadu 2020. je izjavila kako se američka strana ne slaže s ruskim prijedlogom sigurnosnog koncepta.

Značili li to da Moskva s istim kreće bez suglasnosti Washingtona? Čini se kako je upravo tako.

U odnosu na početak ovog teksta bitno je podsjetiti i na slijedeće:





u listopadu prošle godine istekao je međunarodni embargo na izvoz oružja Iranu. Trumopva administracija željela ga je produljiti ali su se tome suprotstavili Moskva i Peking. Bivši državni tajnik SAD-a Mike Pompeo u ljeto iste godine u Vijeću sigurnosti UN-a izjavio je, nakon otpora Kine i Rusije, kako će Sjedinjene Države učiniti sve što je potrebno da bi se taj embargo protiv Irana nastavi i nakon njegovog isteka. Pompeo, naravno, nije uspio učiniti ništa – u studenom su već uslijedili američki predsjednički izbori na kojima je Trump bio detroniziran.

Pitanje je, naravno, što bi konkretno Pompeo i mogao učiniti da je imao prigodu? Naime, Rusija je ionako već dugo izložena američkim sankcijama u gotovo najvećem mogućem obliku koji pri tom ne ugrožava i američke interese, a stanje ni po Kinu nije puno svjetlije. S druge strane Iran je „zalogaj“ za kojeg se svakako vrijedi boriti – što dobro znaju i u Moskvi i u Pekingu – a za to im se upravo pruža najbolja prilika. Iran bi, osim toga, vrlo brzo mogao postati i član Šangajske organizacije (SCO) – koju uz Rusiju i Kinu (i neke druge manje važne zemlje), čine još i Indija i Pakistan.

Komentari

komentar

You may also like