SAD tvrdi da se zabrinutost Turske oko Švedske i Finske ‘može riješiti’

Savjetnik za sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena rekao je u četvrtak da se zabrinutosti Turske u vezi s ulaskom Švedske i Finske u NATO mogu riješiti, izvještava Anadolu Agency.

“Vjerujemo da se turska zabrinutost oko pristupanja Švedske i Finske – koju su izrazili predsjednik Erdogan i drugi – može uzeti u obzir i da se može riješiti”, rekao je Jake Sullivan novinarima dok je Biden otputovao za Južnu Koreju i Japan.

Biden je ranije tijekom dana ugostio švedsku premijerku Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinistöa u Bijeloj kući, a Sullivan je rekao da “oboje namjeravaju izravno razgovarati” s turskim predsjednikom i njegovim timom.

“Naznačili smo da ako postoji nešto što možemo učiniti da pružimo podršku, učinit ćemo to, ali u osnovi ovo je pitanje zabrinutosti koje je Turska izrazila”, rekao je Sullivan, dodajući da će se to odnositi na Finsku i Švedsku.

Dvije nordijske zemlje u srijedu su službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u – odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo u veljači. No Turska, dugogodišnji član saveza, izrazila je prigovore na kandidature za članstvo, kritizirajući zemlje zbog toleriranja, pa čak i potpore terorističkim skupinama.

 





Predsjednik Milanović o protivljenju ulasku Finske i Švedske u NATO: ugledajmo se na Tursku

Komentari

komentar





You may also like