SAD tvrdi da Ukrajina ostvaruje ‘znatan napredak’ u protuofenzivi

Ukrajina je postigla “znatan napredak” u posljednja tri dana dok nastoji istjerati Rusiju s okupiranih teritorija, priopćila je u petak Bijela kuća, prenosi Anadolu.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su kijevske snage napredovale u svojoj protuofenzivi u južnoj Ukrajini u blizini Zaporižje, “i da su postigle određeni uspjeh protiv te, druge linije ruske obrane”.

“Kamo idu dalje i kako iskorištavaju taj uspjeh; prepustit ću to njima da razgovaraju, ali vidjeli smo značajan napredak”, rekao je Kirby.

“Također nije, znate, izvan područja mogućeg da će Rusi reagirati na ovaj napredak, pa se moramo pobrinuti da i to promatramo i da se uvjerimo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno ne samo da nastavi napredak, već i da može pozitivno i učinkovito reagirati protiv bilo kakvih ruskih protunapora”, dodao je.

Ukrajina je u ponedjeljak priopćila da su njezine snage ponovno preuzele kontrolu nad selom Robotine u Zaporožji, jednoj od četiri ukrajinske regije koje je pripojila Rusija. Zauzimanje Robotina događa se u trenutku kada ukrajinske trupe probijaju obrambene linije koje je podigla Rusija u pokušaju da osigura svoj nadzor nad okupiranim teritorijima.

Ukrajina sada nastoji napredovati prema susjednom selu Verbove u pokušaju da prekine ruski kopneni most s poluotokom Krim, ukrajinskim teritorijem koji je Rusija anektirala 2014.





Kuleba: Kritičari ukrajinske protuofenzive trebali bi “zašutjeti”

Komentari

komentar





You may also like