SAD zbog ilegalne migracije uvode carine protiv Meksika; pod ugrozom trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom!

Foto: preuzeto s www.pbs.org

Sjedinjene Države uvode 5%-tne carine na sav uvoz meksičkih proizvoda od 10. lipnja. Ako Meksiko ne zaustavi dotok ilegalnih migranata preko svog teritorija, SAD će postupno, do 1. listopada, povisiti carine do 25%, objavljeno je u petak u Bijeloj kući. „Ali, ako se kriza nastavi, od 1. srpnja 2019.g. carine će se povisiti na 10%“, priopćeno je u Bijeloj kući. Od 1. kolovoza na 15%, od 1. rujna na 20%, a od 1. listopada na 25%, navodi se u istom priopćenju.

Kada problem bude riješen carine će se ukinuti, napisao je američki predsjednik Donald Trump u svojoj tvit objavi.





Prema podacima američke carinske uprave (USTR), prošle godine Meksiko je bio drugi po veličini izvoznik u SAD, s proizvodima u ukupnoj vrijednosti od 346,5 milijardi dolara, što je 10,3% više nego u prethodnoj godini. Meksiko je najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u SAD, prije svega voća, povrća, vina i piva (u vrijednosti od 26 milijardi dolara 2018.g.)

Američka televizija CNBC prenijela je riječi meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza iz pisma upućenog Donaldu Trumpu, u kojima se navodi kako on ne želi sukob i da vođe zemalja snose odgovornost za iznalaženje mirnih riješenja postojećih sporova, kao i to da „socijalni problemi (migranti, op. ZM.) ne mogu biti riješeni pomoću poreza ili prinudbenih mjera“. Trumpu je predložio sastanak službenih osoba dviju zemalja u petak, kako bi se postigao sporazum koristan za obje strane.

Zanimljivo je kako je predsjednik Odbora za financije američkog Kongresa Chuck Grassley Trumpove poteze nazvao „zlouporabom predsjedničkih carinskih punomoći“. „Trgovinska politika i sigurnost granica odvojena su pitanja. Ispunjenje te (Trumpove) prijetnje stvorit će ozbiljan rizik za usvajanje USMCA (novi sjeveroamerički trgovinski sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika potpisan 30. studenog prošle godine nakon američkog povlačenja iz NAFTA-e), što je bilo Trumpovo središnje predizborno obećanje…“, izjavio je Grassley.





Inače, taj je novi sporazum bio rezultat kompromisa postignutog na Trumpovo traženje, dakle, nedvojbeno je u interesu SAD-a. Bijela kuća je već ranije najavila kako želi da se sporazum USMCA u Kongresu ratificira u ljeto ove godine.

Međutim, njegova je sudbina nakon današnje Trumpove odluke dovedena u pitanje, navodi danas CNBC. https://www.cnbc.com/2019/05/31/trump-jeopardizes-usmca-by-threatening-mexico-with-tariff-experts.html

Tako John Negroponte, bivši diplomat u Hondurasu, Meksiku, Filipinima, UN-u i Iraku, a sadašnji potpredsjednik konzalting tvrtke McLarty Associates, Trumpovu odluku naziva „nepravodobnom“, s obzirom da je proces ratifikacije sporazuma USMCA upravo počeo. Osim toga Meksiko je i veliko američko izvozno tržište, pa ova odluka može ugroziti i američke izvoznike, smatra Negroponte. Naime, Meksiko je treći po veličini američki trgovinski partner, a SAD je prošle godine u tu zemlju izvezao proizvoda u vrjednosti od 265 milijardi dolara.

Prema riječima starijeg direktora konzalting tvrtke Albright Stonebridge Group Juana Carlosa Hartasancheza, malo je vjerojatno da će se sporazum USMCA ratificirati ove godine.

„Mnogi će se meksički kongresmeni i senatori pitati, mogu li oni ratificirati sporazum kada im je na sljepoočicu prislonjen pištolj. Zato će situacija biti vrlo složena“, kazao je Hartasanchez.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like