Saudijski Aramco u zakup daje 49% udjela mreže plinovoda američkoj tvrtki

Najveća naftna tvrtka na svijetu “Saudi Aramco” u vlasništvu Saudijske Arabije potpisala je ugovor o najmu i povratnom zakupu vrijedan 15,5 milijardi dolara za prodaju 49% svog udjela u mreži plinovoda konzorciju predvođenom BlackRock Real Assets i Hassana Investment Company, prenosi AA.

BlackRock Real Asset je podružnica američke tvrtke za upravljanje imovinom BlackRock, a Hassana je podružnica za upravljanje investicijama Opće organizacije za socijalno osiguranje (GOSI) u Saudijskoj Arabiji.

Aramco će ipak imati 51% udjela u svojoj novoformiranoj podružnici Aramco Gas Pipelines Company, koja će zakupiti prava korištenja u Aramcovoj mreži plinovoda i vratiti ih u zakup Aramcu na razdoblje od 20 godina. Aramco će nastaviti zadržati potpuno vlasništvo i operativnu kontrolu nad svojom mrežom plinovoda i transakcija neće nametnuti nikakva ograničenja Aramcovoj količini proizvodnje.

Najava je stigla pet mjeseci nakon 12,4 milijarde dolara vrijedne transakcije najma i povratnog zakupa zaključene u lipnju s konzorcijem na čelu s američkim EIG Global Energy Partners, koji je uključuje Aramcovu mrežu naftovoda.

“Aramco i Saudijska Arabija poduzimaju značajne i ka budućnosti usmjerene korake za tranziciju saudijskog gospodarstva prema obnovljivim izvorima energije i čistom vodiku”, rekao je Larry Fink, predsjednik i izvršni direktor BlackRocka u priopćenju.

Komentari

komentar





You may also like