Scholz obećao slanje oružja Ukrajini “sve dok Ukrajina treba podršku”

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je Ukrajini redovitu potporu Njemačke i Europe, uključujući opskrbu oružjem.

“Ukrajina dobiva oružje koje joj je posebno potrebno u trenutnoj fazi rata”, rekao je Scholz u Bundestagu jučer predvečer, prenosi DW. Njemačka, rekao je, namjerava isporučiti oružje “danas, ali i u budućnosti”. Ukrajina, tvrdi kancelar, ima svako pravo da se brani. “I naša je dužnost kao europskih susjeda, kao branitelja pravde i slobode, kao prijatelja i partnera Ukrajine, podržati je na svaki mogući način”, rekao je.

Uoči nadolazećih summita EU-a, G7 i NATO-a, njemački čelnik je uvjerava da je Europa ujedinjena i staje na stranu ukrajinskog naroda. “Nastavit ćemo masovno podržavati Ukrajinu financijski, ekonomski, humanitarno i politički, a ali i ništa manje važno: s opskrbom oružjem”, rekao je Scholz i dodao daće to raditi “sve dok Ukrajina treba našu podršku.”

Ukrajinski vojnici, prema kancelarovim riječima, obučavaju se za rukovanje protuzračnim samohodnim topovima Gepard. Obuka o rukovanju višestrukim raketnim sustavima koje je obećala Njemačka počet će idućih dana. Prošlog tjedna njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht rekla je da će Njemačka isporučiti Ukrajini tri višestruka raketna sustava Mars-II. Ranije je Business Insider izvijestile da bi isporuka Mars-II iz Njemačke u Ukrajinu mogla biti odgođena mjesecima zbog potrebe za prilagodbom softvera. Prije toga je njemački kancelar Olaf Scholz najavio da će Njemačka prenijeti u Ukrajinu sustave protuzračne obrane IRIS-T, modernu radarsku stanicu i Mars-II. Prema novinama Bild-a, IRIS-T mogu biti raspoređeni u Ukrajini tek od studenog.

Komentari

komentar





You may also like