Scholz se nada da će proturaketni štit Europske unije biti postavljen za pet godina

Njemački savezni kancelar Olaf Scholz nada se da će proturaketni obrambeni štit, koji će biti stvoren uz sudjelovanje zemalja Europske unije, biti uspostavljen u roku od pet godina, prenosi Tass.

“Nadam se da će proturaketni štit biti stvoren u sljedećih pet godina”, rekao je Scholz u intervjuu za Funke Media Group, objavljenom u četvrtak. “Vlada upravo sada razgovara s proizvođačima raznih sustava proturaketne obrane kako bi se osmislila konkretna rješenja”, dodao je.

Scholz je obećao da će Njemačka “dugoročno trošiti 2 posto svog BDP-a na Bundeswehr”. “Uspostavili smo poseban fond u iznosu od 100 milijardi eura kako bismo financirali potrebne troškove. Između ostalog, širimo sustav protuzračne obrane s ciljem stvaranja Sky Shielda (zračnog štita)”, rekao je Scholz. “14 država članica EU-a već je izrazilo interes za sudjelovanje u ovom projektu.”

Scholz je 29. kolovoza rekao publici na Karlovom sveučilištu u Pragu da postoji plan za stvaranje novog jedinstvenog sustava protuzračne obrane u Europskoj uniji zajedno s europskim susjedima. Zajednički razvijen sustav, rekao je, bio bi sigurnosna korist za cijelu Europu. U listopadu su Njemačka i 13 zemalja članica NATO-a potpisale deklaraciju o stvaranju naprednijeg europskog sustava protuzračne obrane. Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht i njezini kolege potpisali su deklaraciju o inicijativi Europskog nebeskog štita. Ova se inicijativa smatra sredstvom za uklanjanje nedostataka u trenutnom europskom sustavu protuzračne obrane.

Među opcijama koje se razmatraju su izraelski sustav Arrow 3, američki Patriot i njemačke jedinice IRIS-T, navodi Reuters. Zalutali projektil koji je u studenom pao u Poljsku blizu granice s Ukrajinom otkrio je ranjivosti NATO-ove protuzračne obrane i potaknuo Njemačku da isporuči Poljskoj sustave Patriot.

Borrell: Europi nedostaju ‘vitalne obrambene sposobnosti’





 

Komentari

komentar





You may also like