Šef grupe Wagner hvali uspjeh ukrajinske ofenzive

Kanal War Translated na Twitteru prenio je isječak u kojem Prigožin, šef skupine plaćenika Wagner nudi svoju procjenu dosadašnje ukrajinske protuofenzive, napisavši: “Prigožin je okupio još jedan sastanak kako bi razgovarali o trenutnom stanju događaja, rekao je da se ukrajinska ofenziva kreće kompetentno i pažljivo i da ruska strana ne čini dovoljno da je zaustavi”.

“Događa se sljedeće: Ukrajinci su započeli ofenzivu. Kažem sve kako jest. S ofenzivom se kreću točno. Rade sve kako treba”, rekao je Prigožin. “Odsijecaju određena područja u smjeru Zaporožja. U međuvremenu pokrivaju svoje lijevo krilo… desno za nas, lijevo za njih. Točno tamo gdje se vode bitke, Urožajne i tako dalje. Oni pokrivaju njihov lijevi bok”, tvrdi. Prigožin je rekao da je, prema njegovim procjenama, Ukrajina uspjela preoteti ruskim snagama više od 100 četvornih kilometara.

“Kreću se oprezno, smireno. Izgubili su nekoliko Leoparda i Bradleya [borbenih vozila]. To su rutinski borbeni gubici. Ovo ne govorim da ih promoviram, nego da prosudimo razumno”, dodao je Prigožin. Rusija je jučer priopćila da je zarobila nekoliko američkih vojnika, borbena vozila pješaštva Bradley i njemačke tenkove Leopard koje je Zapad osigurao Ukrajini. “Tenkovi Leopard i borbena vozila pješaštva Bradley. To su naši trofeji. Oprema ukrajinskih oružanih snaga u regiji Zaporožje”, piše jučer priopćenju ruskog Ministarstva obrane, prenosi RIA. Prigožin je rekao da vjeruje da je “rano za slavlje” i da se mora učiniti više da se Ukrajina zaustavi.

“Moramo se mobilizirati, okupiti se i shvatiti da oni neće stati dok ne budu potučeni ili dok ne dobiju nekakav pozitivan rezultat”, dodao je Prigožin. “Za sada, po mom mišljenju i prema procjeni vojske na terenu, ne čini se dovoljno da se suprotstavi neprijatelju.” Njegovi su komentari u oštroj suprotnosti s komentarima ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je na sastanku ratnih izvjestitelja u utorak rekao da je ukrajinska protuofenziva bila neuspješna. Putin je dodao da je pretrpjela “katastrofalne” gubitke. U noćnom video obraćanju u ponedjeljak, ukrajinski predsjednik opisao je bitke između svojih trupa i ruskih snaga kao “teške”. “Ali krećemo se, a to je vrlo važno”, rekao je.

Komentari

komentar





You may also like