Simultani napadi diljem Ukrajine: Bitka za Černobil i eksplozije blizu Kijeva

Ruska vojska je već par minuta nakon Putinove ranojutarnje najave “vojne operacije” simultano napala razne, ne samo istočne, dijelove Ukrajine. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage uništile 74 nadzemna vojna infrastrukturna objekta u Ukrajini u četvrtak, uključujući 11 aerodroma, prema izvješću ruske agencije RIA.

Ukrajinska policija kaže da se napadi događaju diljem zemlje. Vlasti su priopćile da su do 14h zabilježili 203 napada. U međuvremenu, ukrajinski ministar obrane rekao je da su neke ruske snage zarobljene u slučajevima teških borbi, a iz Kijeva izvještavaju i o gubitcima koje su nanijeli ruskoj vojsci.

Iz Moskve su više puta ustvrdili da će “precizno ciljati” samo vojne objekte, prije svega zračne i protuzračne kapacitete ukrajinske vojske. Dopisnik Al Jazeere je potvrdio da to zbilja jest slučaj oko crnomorske ukrajinske luke Mariupolj i da se gađaju samo vojni objekti. Ipak, gradonačelnik istog tog grada tvrdi da je u napadima poginulo troje civila. Iz Kijeva su objavili, oko podne, da je poginulo 40 Ukrajinaca, ali nisu naveli je li riječ o vojnim ili civilnim žrtvama. Dopisnici na terenu iz više medija pišu da je Ukrajince najviše strah noći koja slijedi.

CNN piše da ruski padobranci od ranog jutra kontroliraju zračnu bazu Antonov, oko 30km dalje od Kijeva. Ukrajinska nacionalna garda kaže da je krenula u protuofenzivu. Kao što su zapadni obavještajni dužnosnici predvidjeli,ruski napad je brz, možda čak i brži nego što su očekivali, piše Paul Adams za BBC. Ruske oklopne kolone brzo su napredovale, južno od granice s Bjelorusijom i sjeverno od poluotoka Krima. Nakon što su uspostavili operativnu bazu, padobranci sada mogli pričekati ruska oklopna vozila i pokrenuti napad na Kijev, misli britanski analitičar. U Kijevu su ljudi u panici. Gradonačelnik Vitalij Kličko najavio je policijski sat u cijelom gradu. “Prijatelji! Kijev od danas uvodi policijski sat. Bit će na snazi ​​između 22:00 i 07:00”, rekao je. “To je neophodno za sigurnost stanovnika glavnog grada usred vojne agresije i izvanrednog stanja”, dodao je ovaj bivši boksački prvak.

Ruske postrojbe iz Bjelorusije prodrle su u četvrtak na područje blizu bivše nuklearne elektrane Černobil, izjavio je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova. Ruski vojnici pokušavaju zauzeti bivšu nuklearnu elektranu, rekao je ukrajinski predsjednik, prenosi The Independent.

Također, dijelovi južne hersonske oblasti više nisu pod ukrajinskom kontrolom, objavile su regionalne vlasti. Rusija je taj napad izvršila iz pravca Krima.





Komentari

komentar

You may also like