Sjeverna Koreja potvrdila je da je iz podmornice ispalila “novu balističku raketu”

Sjeverna Koreja iskušala je novu balističku raketu lansiranu iz podmornice, javlja sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Da je to zbilja tako potvrđuje jučerašnji izvještaj iz Južne Koreje prema kojemu se lansiranje projektila dogodilo u Japanskom moru. Sjeverna Koreja priopćila je kako nova balistička raketa ispaljena iz podmornice (SLBM je kratica za sve rakete ovog tipa) ima “puno naprednih tehnologija i napredno navođenje”, uključujući “bočnu pokretljivost i mogućnost krstarenja”.

Raketa će “uvelike pridonijeti podizanju obrambene tehnologije zemlje i povećanju podvodnih operativnih sposobnosti naše mornarice”, navodi se u izvještaju KCNA. To je peti krug raketnih testova ove izoliranu i totalitarne državu od rujna, a  prošlog su mjeseca lansirali raketu iz vlaka.

Čini se da jučerašnje fotografije testiranja pokazuju manji i tanji projektil, što znači da bi ih se više moglo pohraniti na jednu podmornicu, tvrde stručnjaci. “To je zanimljiv razvoj, ali sa samo jednom podmornicom u vodi koja može lansirati ove rakete, to ne mijenja stanje u regiji puno”, rekao je Joseph Dempsey s Međunarodnog instituta za strateške studije za Sky News.

Cilj Sjeverne Koreje je izgradnja snažnijih podmornica koje se mogu ispaljivati veće projektile poput SAD-a”, dodao je Moon Keun-sik sa Sveučilišta Kyonggi u Južnoj Koreji. Diplomati tvrde da će UK i SAD iznijeti problematiku ovog testiranja na idućem sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu, dok je Bijela kuća pozvala Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih “provokacija”.

Amerika je uvela stroge sankcije toj zemlji, ali je rekla da ostaje otvorena za ponovno pokretanje razgovora o njihovom programu nuklearnog naoružanja. Sjeverna Koreja je to dosad odbijala i kaže da Washington prvo mora napustiti svoju “neprijateljsku politiku”, misleći na sankcije i američko-južnokorejske vojne vježbe. Ovaj test se dogodio nekoliko dana prije nego što će specijalni izaslanik predsjednika Bidena za Sjevernu Koreju stići u Seul radi razgovora o mogućnosti ponovnog pokretanja diplomatskih odnosa s Pjongjangom.





Komentari

komentar

You may also like