Skok američkih zaliha spustio cijene nafte ispod 79 dolara

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara budući da je trgovce zabrinuo snažan rast zaliha u SAD-u, nadovezavši se na procjene o slaboj potražnji u Kini, izvještava Reuters.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 2,60 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,58 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, kliznuvši na 74,01 dolar.

Trgovce je zabrinuo rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,6 milijuna barela, prema podacima vlade u Washingtonu, puno snažniji no što su analitičari očekivali. Proizvodnja se pak zadržala na rekordnih 13,2 milijuna barela dnevno.

Pad cijena sirove nafte u suprotnosti je s procjenama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje su prognozirale tijesnu opskrbu u četvrtom tromjesečju, primjećuje Tamas Varga iz PVM-a.

Kineska gospodarska aktivnost porasla je u listopadu, a rast prometa u maloprodaji nadmašio je očekivanja, ali analitičari predviđaju posustajanje prerade u rafinerijama zbog slabije potražnje za gorivom i nižih rafinerijskih marži.

“Cijene nafte trenutno padaju unatoč naizgled povoljnom okruženju, što navodi na zaključak da investitori jednostavno ne vjeruju procjenama o ‘rastu u četvrtom kvartalu’, a nisu ih potkrijepila ni nova tjedna izvješća američke vlade”, rekao je Varga.





OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 61 cent, na 84,86 dolara.

Optimistične prognoze i blaža inflacija u SAD-u podigle cijene nafte





Komentari

komentar

You may also like