Snage NATO-a u Ukrajini, poljski ministar poput Macrona: ‘Putin se treba bojati’

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski pozitivno je odgovorio na nedavne riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti raspoređivanja zapadnih snaga u Ukrajini.

“Prisutnost snaga NATO-a u Ukrajini nije nezamisliva”, izjavio je Sikorski u petak, više od tjedan dana nakon što je francuski čelnik izazvao pomutnju svojim izjavama na sastanku europskih čelnika. “Cijenim inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer se radi o tome da se Putin treba bojati, a ne da se mi bojimo Putina”, nastavio je.

Poljska je vjeran saveznik Ukrajine otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Stav Sikorskog u suprotnosti je sa stavom poljskog premijera Donalda Tuska, koji je tijekom prošlotjednog posjeta Pragu jasno dao do znanja da Poljska nema namjeru slati snage u Ukrajinu. Tusk je rekao da bi fokus trebao biti na pružanju Ukrajini maksimalne potpore u njezinim vojnim naporima protiv ruske invazije.

Medij: Macronove retoričke bombe pokazuju nedostatak ozbiljnosti i potkopavaju ukrajinsku stvar





“Sve što je potrebno da Rusija ne može pobijediti”

Macron je izazvao niz zabrinutih reakcija kada je rekao da slanje zapadnih snaga u Ukrajinu nije isključeno. “Danas nema konsenzusa o službenom raspoređivanju kopnenih snaga”, rekao je Macron na konferenciji europskih saveznika Ukrajine u Parizu 26. veljače. “Ali ništa se ne može isključiti u dinamici. Učinit ćemo sve što je potrebno da osiguramo da Rusija ne može pobijediti u ovom ratu”, rekao je.

Njegova izjava brzo je izazvala negativne reakcije nekoliko država članica NATO-a. Francuski ministar obrane Sebastien Lecornu rekao je kasnije da su primjedbe bile “izvučene iz konteksta”. Macron je potvrdio da Francuska neće biti zaraćena strana u ukrajinskom sukobu, rekao je Lecornu.

Macron kao Napoleon: ‘Njegove inicijative postaju opasne za građane Francuske’

Komentari

komentar

You may also like