Studenti u Ljubljani se pridružili propalestinskim prosvjedima i blokirali fakultet

Studenti Sveučilišta u Ljubljani u Sloveniji pridružili su se danas prosvjedima protiv izraelskih napada na Gazu koji su u tijeku. Noseći palestinske zastave i transparente s propalestinskim sloganima “Palestina se zalaže za čovječanstvo”, studenti Fakulteta društvenih znanosti zauzeli su predavaonicu na sveučilištu, piše slovensko Delo. Time su se slovenski studenti pridružili kolegama iz SAD-a, Nizozemske, Belgije i Španjolske.

Studenti su pozvali svoje sveučilište da prekine suradnju sa Sveučilištem Bar-Ilan u Izraelu. Studenti su uzvikivali slogane poput: “Palestina će biti slobodna” i “Oslobodite Palestinu od rijeke do mora” i držali su transparente na kojima je pisalo “Zaustavite genocid” i “Sankcije protiv Izraela”.

Studenti su se zabarikadirali u najvećoj predavaonici i planiraju tamo ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Danas je ih unutra bilo oko stotinjak.

Foto: X/Neros Minga

‘Stalno nam se govori da na mladima svijet ostaje, ali…’

“Ustanova ne želi osuditi ovo što se događa, jer bi to značilo da narušava akademsku autonomiju profesora, ali mislimo da je bit akademske autonomije da se fakultet kao institucija može izjasniti o nečemu tako užasnom kao što je genocid u Palestini”, kazao je jedan od studenta. “Ako nismo sposobni kritički razmišljati dovoljno da osudimo genocid, kako se možemo konkretno baviti problemima modernog društva?” dodao je.

“Stalno nam se govori da na mladima svijet ostaje, ali kada mladi progovore i zauzmu stavove u koje vjerujemo, dobivamo šutnju i spore odgovore”, istaknuli su okupljeni.

Foto: Janez Zalaznik

Slovenija među zemljama EU koja radi na priznavanju Palestine

U međuvremenu je slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon objavila da je započeo proces priznavanja Palestine.





Irska, Španjolska, Slovenija i Malta razmatraju priznanje palestinske države 21. svibnja, prenijela je irska državna televizija.  RTE News sinoć je prenio je vijest da su se intenzivirali razgovori između Dublina, Madrida, Ljubljane i Vallette o potencijalnom zajedničkom priznanju palestinske državnosti.

Irska televizija tvrdi kako te zemlje čekaju glasanje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 10. svibnja koje bi moglo rezultirati otvaranjem puta Palestine prema članstvu u toj organizaciji.

Izraelski tenkovi se okupljaju oko Rafaha: Biden prijeti





Komentari

komentar

You may also like