Slatka pobjedica: Rusija se dočepala robotskog vozila za koje je ponudila veliku nagradu

Dvije godine nakon što je think tank ruske obrambene industrije ponudio novčanu nagradu za zapljenu kopnenog vozila na daljinsko upravljanje estonske proizvodnje koje djeluje u Ukrajini, čini se da su ruske snage uhvatile jednog takvog robota, prema analitičarima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama.

Ranije ovog mjeseca, ruski Telegram kanali objavili su sliku za koju su tvrdili da pokazuju oštećen model vozila THeMIS, koji je napravio Milrem Robotics sa sjedištem u Estoniji. Ovakav događaj ima priličan simboličan značaj zbog priče koja je u pozadini.

Sugovornik iz estonskog Milrema odbio je komentirati fotografije, rekavši samo da je tvrtka svjesna objavljenih slika. Federico Borsari, suradnik istraživačkog centra Centra za analizu europske politike sa sjedištem u Washingtonu, rekao je za Defence News da vozilo na slici “vrlo sliči” modelu THEMIS.

Slika oštećenog i uhvaćenog THEMIS-a u Ukrajini

Dvije godine medijskog i PR prepucavanja

“Također je vidljiv dio otisnute ukrajinske zastave u gornjem desnom prednjem kutu, što potvrđuje da je to bio jedan od sustava isporučenih Kijevu”. Centar za analizu strategija i tehnologija (CAST) sa sjedištem u Moskvi rekao je 2022. godine da će vojnik koji uspije uhvatiti robota THeMIS dobiti milijun rubalja, ili otprilike 10 000 eura.

U veljači ove godine nagrada je povećana na dva milijuna rubalja navodi se u izjavi koju je ruskim medijima dao direktor centra Ruslan Puhov koji održava jake veze s ljudima unutar ruskog ministarstva obrane. Uslijedilo je višemjesečno prepucavanje na relaciji ruske i estonske tvrtke, a direktor estonskog Milerma se našalio da Puhov umjesto njega radi reklamu za njegovu tvrtku i da želi da Rusi pokušaju uhvatiti to vozilo ako mogu.





Najveća korist od moguće provale u ukrajinske komunikacije kanale

Što se tiče posljedica toga što je Moskva dočepala vozila u solidnom stanju, analitičar Borsari kaže da tehnologija nije posebno osjetljiva ili tajna. Ipak, postoje neki rizici, dodaje. “Pristup zapadnoj tehnologiji svakako može biti koristan jer Rusiji nudi alternativne ideje ili koncepte o inženjeringu i dizajnu, i što je najvažnije pristup tipu senzora i tehnologijama šifriranja komunikacija koje sustav koristi”, rekao je Borsari.

Iako većina proizvođača ima mehanizme za sprječavanje krađe tehnologije, pronalaženje bilo koje sofisticirane komponente moglo bi omogućiti Rusiji da pokuša razviti “prilagođene protumjere ili jednostavno poboljšati vlastite sustave”, dodao je.

Analitičar je primijetio da bi u slučaju da se u sustavima vozila pronađu šifrirani podaci ili pohranjene informacije, to moglo predstavljati neposrednu prijetnju ukrajinskim operaterima potencijalnim otkrivanjem njihove lokacije. “Veliki, neposredan rizik mogao bi biti pokušaj Rusije da iskoristi informacije o enkripciji ili druge pohranjene podatke, kako bi probili ukrajinske zaštićene komunikacije ubuduće.





Foto: Twitter/Milrem Robotics

Širi se pogon

Do veljače je Milrem Ukrajini dostavio 15 bespilotnih vozila THEMIS, navodi se u izjavi tvrtke od 11. siječnja ove godine. Rukovoditelji tvrtke rekli su da su roboti popularni za misije razminiranja i prijevoza tereta u zemlji u sukobima. Tvrtka je 23. svibnja objavila da peterostruko povećava svoj proizvodni kapacitet dodavanjem novog pogona pored sjedišta tvrtke u Tallinnu, Estonija.

Očekuje se da će novi prostor raditi 500 THEMIS robota godišnje, rekli su dužnosnici. “Mnogi krajnji korisnici, zadovoljni rezultatima testiranja robotskih vozila, pripremaju se za pokretanje nabave velikih količina”, rekao je izvršni direktor Kuldar Väärsi

Rusija jako želi ovo vozilo koje koristi Ukrajina: Podigli nagradu za hvatanje

Komentari

komentar

You may also like