Sullivan odbio izravno osuditi borbe u blizini najveće bolnice u Gazi

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan odbio je u nedjelju izravno osuditi borbe u blizini najveće bolnice u Gazi, ukazujući na “informacije iz otvorenog izvora”, koje pokazuju “kako Hamas koristi mnogo različitih civilnih institucija, uključujući bolnice, za skladištenje oružja, za zapovijedanje i kontrolu, za smještaj svojih boraca.” – piše medij POLITICO.

“Vidjeli smo to kroz vrijeme dok Hamas djeluje u Gazi. To smo vidjeli u ovom sukobu. A to je kršenje zakona rata, uzimanje civila kao živih štitova, korištenje bolnica u vojne svrhe”, rekao je Sullivan tijekom intervjua za ABC-jevu emisiju “This Week”.

Ali tijekom višestrukih pojavljivanja u nedjeljnim emisijama, Sullivan je također naglasio potrebu da Izrael učini što može kako bi izbjegao civilne žrtve.

“Ne želimo vidjeti vatru u bolnici u kojoj su nevini ljudi, bespomoćni ljudi, ljudi koji traže medicinsku pomoć uhvaćeni u unakrsnoj vatri”, rekao je za ABC.

“Upravo jučer, same Izraelske obrambene snage … rekle su da traže načine kako bi mogle osigurati sigurnost i zaštitu pojedinačnih pacijenata u tim bolnicama, dok također pokušavaju smisliti način kako se nositi s činjenicom da Hamas djeluje na način koji je izvan granica bilo kojeg civiliziranog koncepta o tome kako biste razmišljali o korištenju bolnice, korištenju živih štitova”, istaknuo je u CBS-ovoj emisiji “Face the Nation”.

Međunarodne humanitarne organizacije zvone za uzbunu jer su zalihe i gorivo pri kraju u bolnici al-Shifa. Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da je izgubila kontakt s bolnicom, a šef humanitarne službe UN-a Martin Griffiths oglasio se u subotu na društvenim mrežama rekavši da “ne može biti opravdanja za ratna djela u zdravstvenim ustanovama”.





Izraelska vojska je tvrdila da je Hamas uspostavio zapovjedna mjesta u bolnicama i ispod njih, ali medicinsko osoblje u ustanovi je zanijekalo takve tvrdnje, navodi Associated Press.

Prema Ministarstvu zdravstva koje vodi Hamas, šest je pacijenata umrlo u al-Shifi nakon što je posljednji generator ostao bez goriva tijekom vikenda. Izraelski premijer Benjamin Netanayhu rekao je da je Izrael ponudio bolnici više goriva, ali je odbijen.

“Ponudili smo, zapravo, sinoć da im damo dovoljno goriva za rad bolnice, rad inkubatora i tako dalje, jer mi očito nemamo nikakvu bitku s pacijentima ili s civilima uopće”, rekao je Netanyahu tijekom intervjua za NBC-jevu emisiju “Upoznajte Pritisnite.” “Upravo smo bolnici Shifa ponudili gorivo. Oni su to odbili.”





 

Komentari

komentar

You may also like